Két új magyar étterem is Michelin-csillagot kapott a Michelin Guide Main Cities of Europe 2019 bécsi bemutatóján, írta meg a Világevő blog: Michelin-csillagossá vált a budapesti Babel és Szulló Szabina és Széll Tamás étterme, a Stand.
A többiek megtartották csillagaikat: Palágyi Eszter (Costes), Tiago Sabarigo (Costes Downtown) és Sárközi Ákos (Borkonyha) egy-egy csillag birtokosai és tovább őrzi két csillagát Mészáros Ádám, az Onyx séfje is. Mészáros Ádámmal tavaly márciusban beszélgettünk, az interjú itt olvasható.
A Bib Gourmand-elismerések számát tekintve nincs változás a tavalyi listához képest: megőrizte azt Széll Tamás és Szulló Szabina msáik egysége, a Belvárosi Piacon található Stand25, a Fricska Gasztópub (Giczi Andor és Nagy Szabolcs), valamint a Petrus (Feke Zoltán) is.
„Magyar és erdélyi konyha talán egyben még ilyen kitüntetést nem kapott. Szeretünk Magyarország! Az élet szép” – nyilatkozta Hlatky-Schlichter Hubert, a Babel tulajdonosa a Világevőnek, míg Széll Tamás csupán annyit mondott, örülnek.
Széll Tamás és Szulló Szabina első közös saját egysége, a Belvárosi Piacon található Stand25 tavaly még „csak” a Michelin előszobájának számító Bib Gourmand-t kapta meg.
A nagy testvér, a Stand tavaly nyáron indult a Székely Mihály utcában, és rögtön az első adandó alkalommal elnyerte az első csillagát.
A fiatal erdélyi séf, Veres István által vezetett Babel Budapest tavaly is a nagy esélyesek között volt. Akkor nem jött össze az elismerés, idén megkapták az első csillagot, a szakma véleménye szerint megérdemelten. A Michelin vele kapcsolatban kiemeli, hogy a menüt az erdélyi gyerekkor emlékei is inspirálták. A két budapesti nap történéseit egyébként végigkövettük, együtt izgultunk a Babel csapatával: akkor hatalmas volt a csalódottság.
A két nap, amikor 120 Michelin-csillagos séf sétált a városban
Magyarország jelenleg a Main Cities of Europe című kiadványban szerepel többek között Ausztriával, Görögországgal, Csehországgal és Lengyelországgal, ezek az országok más kiadványban nem szerepelnek – írtuk még tavaly, a Michelin budapesti eseménye után, amikor kiderült, hogy az Onyx is belépett a kétcsillagosok táborába.
Ez komoly elismerés, az egész régióban is elenyésző az ilyen éttermek száma.
Egész Lengyelországban mindössze két egycsillagos, Csehországban szintén két egycsillagos, Horvátország idén ért el a magyar szintre: ott már öt egycsillagos étterem található (eddig 2).
Szlovákia nem szerepel a kalauzban, egyedül Ausztriában található a miénknél több csillag, igaz, ott rögtön egy háromcsillagos, hat kétcsillagos és tizenegy egycsillagos étterem működik a kalauz értékelése szerint. A kétcsillagos éttermekben egyébként a kalauz értékelése szerint „kitűnő konyhát találunk, ami megér akár egy kitérőt is”.
A kalauz ellenőrei kizárólag a fővárosban teszteltek, ezért vidékről nem is kaphatott csillagot Pesti István (a tatai Platán séfje), a Dudás fivérek (az encsi Anyukám mondta étterem vezetői) és Jahni László (a Csapody Balázs által már negyed százada vezetett, legendás balatonszemesi Kistücsök séfje).
A régió országainak elemi érdeke, hogy a robbanásszerűen fejlődő vidéki gasztronómia is helyet kapjon a neves kalauzban, így a gasztronómiában most sokan dolgoznak egy új, régiós kiadványért.
Megvan az első magyar két Michelin-csillagos, az egész régióban alig akad hasonló
Borítókép: Orbital Strangers