Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Future Meat húsból készült hamburger // Fotó: Future Meat Technologies

A 21. század Apolló-programja: Olcsóbban gyártanák a műhúst, mint az igazit

Ömlik a pénz a műhúst fejlesztő cégekbe, egyre több befektető lát bennük nagy potenciált. Kulcskérdés lesz, hogy árban meg tudják-e verni a hagyományos húsipart.

A műhúst fejlesztő Future Meat Technologies fermentációval és 3D nyomtatással is kísérletezik, idén megállapodott a Nestlével, és 2022 végére már a piacra is dobhatja a termékeit.

A startup eddig 40,8 millió dollárnyi befektetést kapott. Legutóbb februárban emeltek tőkét a cégben a befektetők. A finanszírozás lehetővé teszi a Future Meat számára, hogy felgyorsíthassák a kutatás-fejlesztési folyamatokat és a későbbiekben növeljék a termelési kapacitást. A cég azt tervezi, hogy jövőre már a polcokra teszi a laborhúsait.

A Future Meat fogja gyártani a Nestlé Garden Gourmet termékcsaládjába tartozó műhúsait is.

A vállalat technológiája a kötőszöveti sejtek gyors, természetes szaporodásán alapul.

A cég gyártási folyamataiban egyedülálló, hogy a legtöbb mesterségesen előállított hússal ellentétben nem igényli az őssejtek felhasználását, ami nagyban csökkenti a költségeket is. Olyan műhúson dolgoznak, amit növényi összetevőkkel ötvözhetnek, emellett fermentációval és 3D nyomtatással is kísérleteznek.

A cél: legyen olcsó, fenntartható és biztonságos is

Yaakov Nahmias, a jeruzsálemi Héber Egyetem professzora és a startup alapítója szerint a minőségi műhús előállítása a 21. század Apollo-programjának felel meg.

„Biológusok, vegyészek és mérnökök összefogása kellett ahhoz, hogy a laboratóriumban előállított hús költségeit néhány év alatt ezerszeresével csökkentsék” – mondta az alapító a Calcalistech.com-nak.

A Future Meat által gyártott műhús. Fotó: Future Meat Technologies
A Future Meat által gyártott műhús. Fotó: Future Meat Technologies

Az alapító büszke arra, hogy a startup génmódosítás nélkül igyekszik elérni, hogy olcsóbb legyen a műhús, mint a hagyományos állattenyésztés által polcokra kerülő áru. A cél az, hogy megfizethető, biztonságos és minőségi ételhez juthassanak majd a jövő generációi.

Rom Kshuk, a cég CEO-ja szerint a költséghatékony termelés a laboratóriumi húsipar egyik legnagyobb kihívása volt. A cég ezt úgy akarta megugrani, hogy miközben a vállalat termékei kielégítik a növekvő húskeresletet, egyben fenntarthatóak is legyenek.

Most 100 gramm laboratóriumban növesztett csirkehús 4 dollárra jön ki, ezt a jövő év végére 2 dollárra szeretné kihozni a vállalat.

Rekordösszegű befektetést kapott a műhúsipar

A Bloomberg értesülései szerint a Future Meat Technologies már tárgyal az amerikai szabályozó hatóságokkal, hogy jövő év végéig elkezdhessék árulni a termékeiket.

A cég az üzemében napi 500 kilogramm műhúst lesz képes előállítani.

Jelenleg a világon 75 vállalat foglalkozik húsok laboratóriumi előállításával. Az első ilyen a 2011-es alapítású szingapúri Eat Just Inc. volt, amely műcsirkét gyártott.

Az műhúsgyártó cégek tavaly rekordösszegű, 366 milliárd dolláros befektetést kaptak, vagyis erre a piacra ömlik a tőke, mindenki nagy potenciált lát benne. A McKinsey elemzése szerint a piac mérete 2030-ra elérheti a 25 milliárd dollárt, de ahhoz, hogy a szereplői valóban felvehessék a versenyt a hagyományos húsiparral, még tovább kell csökkenteniük a gyártási költségeiket.

Borítókép: Future Meat húsból készült hamburger // Fotó: Future Meat Technologies

Oszd meg!