Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Újrahasznosított palackokból készítené a Lego a legújabb elemeket

A dán vállalatcsoport célja, hogy két éven belül már újrahasznosított műanyag palackokból készült elemeket tehessen a polcokra.

A Lego körülbelül 3500 különböző kockát gyárt, most azt a kihívást akarja megugrani, hogy olyan fenntartható módon készült termékeket állítson elő, amelyek akár évtizedekig is kitarthatnak.

Tim Brooks, a Lego fenntarthatóságért felelős alelnöke szerint „a cél most egy olyan termék kifejlesztése, amely elég jó ahhoz, hogy az emberek ne vegyék észre a különbséget az új fajta és a régi típusú kockák között.”

Brooks nyilatkozata alapján azt még korai megmondani, hogy pontosan a termékek hány százaléka fog újrahasznosított anyagot tartalmazni, de a cél az, hogy „a lehető leghamarabb” megkezdjék a palackokból készült Lego kockák gyártását.

Hogy áll a fejlesztés?

A fenntartható kockát két éven belül szeretnék a piacra dobni. A fejlesztésében a következő lépés az lesz, hogy a fehér prototípus után már színes termékeket is elő tudjanak állítani.

Az újrahasznosítandó műanyagot első körben az Egyesült Államokból szerzett üdítőitalos palackok fogják adni. A Lego szerint az óceánokból kihalászott műanyag nem lenne megfelelő, mert már általában túlságosan lebomlott állapotban van. 

A fenntartható kocka prototípusa / Forrás: Lego

A cég 2018-ban tűzte ki célt, hogy 2030-ra valamennyi fő terméke már fenntartható anyagokból készüljön.

A Lego évente 1,2 millió tonna szén-dioxidot bocsát ki, aminek ennek körülbelül egyharmada a termékeinek előállításából származik. Az újrahasznosított műanyaggal ezen az értéken is szeretnének javítani és Brooks szerint a cég célja, hogy a jövőben több megújuló energiát is használjon a gyártási folyamataiban.

Vitték a Legot, mint a cukrot, nálunk lesz a világ második legfontosabb kockagyára

Borítókép: Lego

Oszd meg!