Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Fotó: Bob Blob // Unsplash

Szintet léptünk a légkör szén-dioxid-koncentrációjában, és ez nagyon nem jó hír

Újabb veszélyes mérföldkőhöz érkezett a légkör szén-dioxid-koncentrációja májusban: 50 százalékkal magasabb volt, mint az iparosodás kezdetén, és a növekedés aránya nagyobb, mint valaha – írta az MTI az amerikai Nemzeti Óceán- és Légkörkutató Hivatal adataira hivatkozva.

A légkör szén-dioxid-koncentrációja májusban 419,19 ppm volt, ami 1,82 ppm-mel  magasabb az előző év azonos időszakához képest, és

50 százalékkal magasabb, mint az iparosodás kora előtti, stabil 280 ppm,

közölte Pieter Tans, a NOA klímakutatója.

A szén-dioxid-koncentráció májusban éri el éves csúcspontját az északi féltekén, még azelőtt, hogy a növényzet teljesen virágba borulna, és a virágok, levelek, magvak és hajtások magukba szívnák a szén-dioxid egy részét.

green plants and trees during daytime
Májusban még nincs, ami megkötné a szén-dioxidot. Fotó: Unsplash //
Pascal Debrunner

„Az 50 százalékkal magasabb szén-dioxid-koncentráció egy új szintet jelent, ami nem jó jel” – hangoztatta Natalie Mahowald, a Cornell Egyetem klímakutatója. Ha el akarjuk kerülni a klímaváltozás legrosszabb következményeit,jóval keményebben kell dolgoznunk azért, hogy csökkentsük a szén-dioxid-kibocsátást – tette hozzá.

Számos tanulmány kimutatta, hogy a klímaváltozás több mint egyszerű hőmérsékletemelkedés. 

Szélsőségesebbé válik az időjárás, a viharok, gyakoribbak lesznek az erdő- és bozóttüzek és a szárazságok, emelkedik az óceánok vízszintje, savasodik a vizük. Az emberek egészségére is hatással van, több a hőség okozta elhalálozás, nőnek a pollenek okozta megbetegedések.

A légköri szén-dioxid-koncentráció megugrása nem jelent rekordot, főként a La Nina jelenség miatt, amely ideiglenesen lehűti a Csendes-óceán vizét – magyarázta Ralph Keeling, a Scripps Óceánkutató Intézet geokémikusa. Az ő édesapja volt az, aki elkezdte megfigyelni 1958-ban a szén-dioxid-koncentrációt a hawaii Mauna Loa-hegy tetejéről, és kidolgozta a híres Keeling-görbét. A Scripps intézet, amely kissé másképp számítja ki a szén-dioxid-koncentrációt, azt közölte, hogy a májusi csúcs 418,9 ppm volt.

Bár a pandémia alatt a járvány feltartóztatására elrendelt korlátozások miatt mintegy hét százalékkal csökkent a közlekedés, az utazások és más tevékenységek, ez túl kevés volt ahhoz, hogy jelentős hatással legyen a szén-dioxid-kibocsátásra. 

A szén-dioxid mintegy ezer évig vagy tovább marad a levegőben, így a kibocsátásban bekövetkező éves változás nem jelent sokat. A tízéves átlagos növekedési ráta azonban szintén rekordot döntött, jelenleg eléri a 2,4 ppm-et évente.

Az EU döntéshozói nemrégiben egyeztek meg arról, hogy kevesebb, mint felére kell csökkenteni az uniós üvegházhatású gázok kibocsátását.

Borítókép fotó: Unsplash // Bob Blob

Oszd meg!