Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Megegyeztek az EU tárgyalói, durván vissza kell vágni az üvegházhatású gázok kibocsátását

Kevesebb, mint felére kell csökkenteni az uniós üvegházhatású gázok kibocsátását, egyeztek meg az Európai Parlament és az Európai Unió Tanácsának tárgyalói szerda reggel – adta hírül az MTI. 

Az 1990-es szinthez képest 55 százalékos csökkenést vár az EU, a célszámot 2030-ig kell elérni. Az Európai Bizottság már tavaly szeptemberben ismertette a 9 éven belül megvalósítani kívánt klímavédelmi tervét, a mostani tárgyalások eredménye a készülőben lévő „klímavédelmi törvénybe” illeszkedik majd. 

Az ideiglenes megállapodás számos elem bevezetésével hivatott elérni az Unió erősebb környezetvédelmi fellépését:

A célkitűzés az EU éghajlatsemlegessége, amit 2050-ig szeretne elérni.

Az üvegházhatású gázok csökkentése mellet megállapodás született abban is, hogy a kibocsátás-csökkentésnek elsőbbséget kell adni a fennmaradó szennyezés elnyelésével szemben.

Mégsem olyan zöldek a hibrid autók, lesöpörné őket az EU

Kötelező érvényű ígéretként szolgál

A megállapodás elemei közé tartozik az éghajlatváltozással foglalkozó európai tudományos tanácsadó testület létrehozása. A testület feladata a tudományos tanácsadás, az uniós intézkedésekkel kapcsolatos jelentések és hatástanulmányok készítése, valamint a 2015-ös párizsi klímamegállapodásban foglalt kötelezettségvállalások nyomonkövetése. 

Az EU további, 2040-re vonatkozó klímacélokat fog javasolni, valamint közzéteszi az unió üvegházhatást okozó gázok 2030-2050 közötti időszakra vonatkozó tervezett indikatív költségvetését az alapul szolgáló módszertannal együtt. A bizottság a gazdasági szereplőket is ösztönözni fogja a a 2050-ig tartó éghajaltsemlegességi ütemterv kialakításának részvételére, amit az Unió szintén figyelemmel kísér majd.

Gyerekeinknek, unokáinknak ígérjük a szabályozást, mondta Ursula von Der Leyen. Fotó: Artem Kniaz // Unsplash

Az ideiglenes megállapodás létrejöttét követően Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke rövid közleményben hangsúlyozta: az unió arra vonatkozó politikai elkötelezettségét, hogy Európa 2050-re az első éghajlat-semleges kontinenssé válhasson, immár jogi kötelezettségvállalás is segíti.

„Az új éghajlatpolitikai szabályozás kötelező érvényű ígéretet jelent gyermekeink és unokáink számára” – fogalmazott von der Leyen. 

Az ideiglenes politikai megállapodást azonban az Európai Unió Tanácsának és az Európai Parlamentnek is jóvá kell hagynia.

Az EU klímaváltozással kapcsolatos fellépése a 2015-ös párizsi klímamegállapodás után gyorsult fel: a Bizottság 2018 novemberében ismertette a 2050-ig elérendő éghajlatsemlegességi célkitűzést, amit az Európai Tanács 2019. decemberi csúcstalálkozóján hagytak jóvá. 

Borító: Patrick Hendry // Unsplash

Oszd meg!

"Ha van valami, ami biztosan nem működik, az az, ha egy befektetőnek írsz a LinkedInen."