Az észak-amerikai séfek közreműködésével készült online szakáncskönyv ötven receptjének főszereplői azok a konyhai hulladékok, amiket már egyébként kidobnánk.
A könyv arra szeretne rávilágítani, hogy milyen kiaknázatlan lehetőségek rejtőznek például a banánhéjban, a retek zöldjében, vagy akár a kidobásra szánt csirkecsontokban is, és ezekből még mennyi mindent lehet kihozni – írják a könyv szerzői az előszóban. Szerintük ezek az apróságok újdonságot hozhatnak az ember életében.
Nemcsak receptekből áll a könyv
Az ötven recept között a desszertektől kezdve a főételig szinte minden típusú fogás megtalálható. A receptgyűjteményben olyan alapanyagokat is felhasználnak, mint
- az almamag
- a répából, retekből, vagy fehérrépából kinövő levelek
- a banánhéj.
Az online könyvben arra is vannak ötletek, hogy mit kezdjünk azokkal a zöld hulladékokkal, amik már emberi fogyasztásra nem alkalmasak. Ugyan olvashatunk a komposztálásról is, de a könyv egyéb ötleteket is ad.
- hogyan termesszünk a levágott zöldségvégekből új növényt
- hogyan használható a tojáshéj, mint vízkőoldó
- hogyan készítsünk uborka maradékból rovarriasztót?
A 111 oldalas Scrapsbook ingyenesen letölthető.
Az Ikeában egyre hangsúlyosabb szerepet kap a fenntarthatóság. Ahogy korábban a Forbes.hu-n megírtuk, a magyar Ikea Fenntarthatósági Pont (Circular Hub) néven olyan helyszínt alakít ki az áruházakban, ahol az újrahasznosítás és a másodkézből származó, kedvező áron kínált bútorok korábbinál is szélesebb választékával szeretne még több vásárlót elérni.
IKEA: jönnek a fenntartható pontok a magyar áruházakban, közben az áruhiány megoldásán is dolgoznak
Korábban bemutattuk Georgina Wilson-Powell brit újságíró Tényleg zöld? című könyvét is, ami a magyar Forbes tulajdonosainak könyvkiadója, a a Barecz & Conrad Books kiadásában jelent meg. A könyv szintén ad ötleteket arra, hogy hogyan lehet a leginkább csökkenteni a háztartási zöld hulladékot.
A legzöldebb választás az, ha visszafogod a fogyasztásodat – 8 jó tipp arról, hogy hogyan tehetünk valóban a környezetünkért
Fotó: Igor Miske // Unsplash