IKEA // Facebook
Üzlet

IKEA: jönnek a fenntartható pontok a magyar áruházakban, közben az áruhiány megoldásán is dolgoznak

Forbes
2021. január 28. 4 perc olvasás

A koronavírus-járvány ellenére 8,5 százalékos bővüléssel, azaz 98 milliárd forinttal zárta a 2019-2020-as pénzügyi évét az IKEA. Az online vásárlóiroham miatt a vevők sokszor tapasztaltak áruhiányt, de a cég regionális vezetői szerint már dolgoznak a megoldáson.

Online sajtóbeszélgetést tartott az IKEA, ahol a cég regionális vezetői beszéltek az előző év tanulságairól és a jövőbeli terveikről. A megnövekedett online forgalom ugyan 206 százalékkal több volt, mint az azt megelőző évben, de

a megnövekedett igényeket nem mindig tudta kiszolgálni a cég.

Federica Barbesa regionális értékesítési vezető a G7 kérdésére azt felelte, hogy a pandémia okozta fennakadások nemcsak a kiskereskedelem, hanem az egész ellátási láncban problémát okoztak, de már dolgoznak a megoldáson, de ehhez még több hónapnyi időre van szükségük.

A cég stabil üzleti teljesítménnyel tudhatja maga mögött a 2020-as évet, és nagy tervekkel lép 2021-be.

Beruházás, új átviteli pontok

Az IKEA közel 21 milliárd forintos beruházást tervez annak érdekében, hogy vevői számára megkönnyítse a vásárlást. Ennek keretében sor kerül az online megrendelések feldolgozását optimalizáló logisztikai és megrendelés-teljesítési műveletek fejlesztésére, illetve

a vásárlók számára további három új átvételi pont létesítésére Közép-, Délnyugat- és KeletMagyarországon.

A beruházás jelentős részben a soroksári IKEA-áruház átalakítására és felújítására fókuszál, ami a vállalat nemzetközi kísérleti projektjeként a vásárlói élmény újradefiniálását célozza.

Erősödnek a fenntartható megoldások

A vezetők úgy látják, hogy vásárlóik egyre inkább vevők a fenntartható termékek és megoldások iránt, és növekszik az igény a bútorok életének meghosszabbítására is. Az IKEA ezért egy új koncepciót vezet be.

Fenntarthatósági Pont (Circular Hub) néven olyan helyszínt alakít ki az áruházakban, ahol az újrahasznosítás és a másodkézből származó, kedvező áron kínált bútorok korábbinál is szélesebb választékával szeretne még több vásárlót elérni.

Emellett eszközöket és pótalkatrészeket biztosítanak a vásárlók számára, és megosztják velük azokat az ismereteket és ötleteket, melyek segítségével bútoraik életciklusát még hosszabbá tehetik.

Újít az IKEA: jön az alkatrész-árusítás és a bútorok bérbeadása

A Circular Hub-ok 2021 folyamán nyílnak meg a hazai áruházakban. Klímapozitív célkitűzései megvalósítására, miszerint 2030-ra a környezetre gyakorolt nettó hatása pozitívba fordul, az IKEA ezen felül közel 1 milliárd forint értékben invesztál még környezetbarátabb megoldásokba, többek közt napelemes rendszerekbe és modern HVAC hűtő-, szellőztető- és klímarendszerekbe.

Az IKEA egyébként egyre több társadalmi kérdéssel foglalkozik stratégiai szinten:

  • novemberben elindították a családon belüli erőszak elleni kampányukat,
  • lakásokat bútoroztak be a koronavírusos betegeket ápoló orvosoknak és nővéreknek,
  • bebútorozták a kórházak új COVID részlegeit, az egészségügyi dolgozók számára újonnan kialakított pihenő- és öltözőhelyiségeit, valamint a betegek kórtermeit,
  • a mentőszolgálat munkatársainak pihenőhelyiségeiben megújították a bútorokat,
  • törülközőket, ágyneműket és kisebb tárolókat juttattak el a hajléktalanoknak.

Fotó: IKEA // Facebook