Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Fotó: Chris LeBoutillier // Unsplash

Lista a leginkább szennyező országokról

Azt, hogy mely országok felelősek legnagyobb mértékben a klímaváltozásért az ipari forradalom kezdete óta kibocsátott szén-dioxid teljes mennyiségének átfogó elemzése mutatja meg. 1850-től napjainkig az Egyesült Államok a felelős a legnagyobb mértékben a klímaváltozásért.

A Carbon Brief brit elemző csoport legújabb kutatása, amely szerint az emberiség mintegy 2500 milliárd tonna szén-dioxidot juttatott a légkörbe. Ez azt jelenti, hogy kevesebb mint 500 gigatonna szén-dioxid bocsátható ki a jövőben a légkörbe ahhoz, hogy megvalósuljon a párizsi klímaegyezményben megfogalmazott fő célkitűzés, a globális felmelegedés 1,5 Celsius-fok alatt tartása – írja a Portfolio.hu.

A kutatás eddig a fosszilis üzemanyagok és a cementgyártás szén-dioxid-kibocsátását vizsgálta. Idén már az erdőirtás és a földhasználat változásaiból eredő szén-dioxid-kibocsátást is kutatták.

Az Egyesült Államok a globális kibocsátás 20 százalékát teszi ki. Az elmúlt több mint 170 évben a legnagyobb szén-dioxid-kibocsátó volt 509 gigatonnával.

Kína a második, Oroszország a harmadik

Kína áll a második helyen 282 gigatonnával (11 százalék), Oroszország a harmadik 172 gigatonnával (6,9 százalék). A negyedik Brazília 113 gigatonna (4,5 százalék), az ötödik Indonézia 103 gigatonna szén-dioxidot (4,1 százalék) bocsátott ki. Utóbbi kettő az erdőirtásból és a földhasználat megváltozásából eredő nagymértékű kibocsátás miatt került az első tíz ország közé.

A hatodik helyen India áll 85 gigatonnával (3,4 százalék), őt követi az Egyesült Királyság 74,9 gigatonna (3 százalék) kibocsátással. Az első tíz között van Japán 66,7 gigatonna (2,7 százalék) és Kanada 65 gigatonna (2,6 százalék) kibocsátással.

Simon Evans, a Carbon Brief elemzője szerint közvetlen kapcsolat van a légkörbe 1850 óta kibocsátott 2500 milliárd tonna szén-dioxid és a már most tapasztalt 1,2 Celsius-fokos felmelegedés között.

„Az új elemezés fontos fénybe helyezi a bolygónk felmelegedéséért leginkább felelős embereket és nemzeteket.”

Fotó: Chris LeBoutillier // Unsplash

Oszd meg!