Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Soha nem volt még annyi szén-dioxid a légkörben, mint 2020-ban

A koronavírus-járvány miatti leállás gyakorlatilag semmit sem tudott segíteni valamit a helyzeten.

Rekordértéket ért el 2020-ban az üvegházhatású gázok koncentrációja a légkörben a Meteorológiai Világszervezet (WMO) adatai szerint – írja a német Spiegel.

Az iparosodás kezdete óta még soha nem volt ennyi szén-dioxid a légkörben, mint tavaly. Sőt, a növekedés az egy évvel korábbi adatokhoz képest magasabb volt tavaly, mint az azt megelőző évben bármikor.

Jelenleg 413,2 ppm (részecske per millió) a szén-dioxid koncentrációja a Föld légkörében, ami 149 százalékos emelkedést jelent az iparosodás előtti időkhöz képest, de még 2019-ben is valamivel kevesebb, 410,7 ppm-et mértek.

Különösen meredek az emelkedés az elmúlt években. 2015-ben lépte át először 400 ppm-et a koncentráció. Az üvegházhatású gázok jelenléte 1,1 fokkal emelte eddig a Földön az átlaghőmérsékletet.

Klímakonferencia előtt érkezett a jelentés

Napokon belül kezdődik az ENSZ COP 26 klímakonferenciája Skóciában, a WMO adatai ezért nagyobb nyomást alá helyezik majd a döntéshozókat. Az biztos, hogy a párizsi klímaegyezményben foglalt vállalásokat komoly veszélybe sodorják az ismertetett számok.

Hiába reménykedtek sokan abban, hogy a járvány miatti leállások legalább a klímaválságot lassítják, úgy tűnik, ennek alig volt látható hatása, amit a WMO is kiemel jelentésében.

Csak a CO2-kibocsátás esett vissza a koronaévben 5,6 százalékkal, de ennek nincs látható hatása.

„Amíg van kibocsátás, addig a hőmérséklet is emelkedni fog. A kibocsátott szén-dioxid – ami a szén, olaj és gáz elégetéséből vagy olyan tevékenységekből, mint a cementgyártás és az erdőirtás származik – évszázadokig a légkörben maradhat” – emelte ki a WMO.

Lejtőn vagyunk

A szervezet szerint 2021-ben tovább romlik majd a helyzet. Az idei méréseikben például a hawaii Mauna Loán található állomásuk 416,96 ppm koncentrációt mért, ami magasabb, mint a tavalyi érték. A WMO az állomásain mért koncentráció középértékéből határozza aztán meg, mennyi üvegházhatású gáz van a légkörben.

Petteri Talaas Fotó: ENSZ / Flickr

Petteri Taalas, a WMO finn főtitkára arra figyelmeztetett, hogy ilyen értékek mellett képtelenség tartani a 1,5-2 fokos melegedési célt, ezért szigorúbb intézkedésekre van szükség.

A szakember emlékeztetett: legutóbb 3-5 millió évvel ezelőtt volt ilyen magas a szén-dioxid koncentrációja a földi légkörben. Akkoriban 2-3 fokkal volt melegebb az átlaghőmérséklet, a tengerszint pedig 10-20 méterrel volt magasabban.

Nem a WMO az első, amely határozottabb cselekvésre szólítja fel a nemzetközi közösséget. Az ENSZ klímavédelmi szervezete, az IPCC idén augusztusban minden korábbinál borúsabb képet festett az emberiség előtt álló kihívásokról.

Klímaváltozás: mi vár Magyarországra és a régióra?

Borítókép: Adina Voicu / Wikimedia

Oszd meg!