Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Fotó: Bob Blob // Unsplash

Még akkor is 2,7 fokkal nőhet az átlaghőmérséklet, ha mindenki betartja, amit ígért

2,7 fokkal nőhet az átlaghőmérséklet az iparosodás előtti időkhöz képest az ENSZ szerint – nem akkor, ha nem teszünk semmit, hanem akkor, ha a kormányok betartják a mostani vállalásaikat. A közelgő éghajlatváltozási konferencia előtt ez nem jó hír: a COP26 lehet az utolsó esély, hogy sikerüljön kordában tartani a felmelegedés mértékét.

Az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentésére tett jelenlegi vállalások 2,7 Celsius fokkal növelhetik az átlaghőmérsékletet 2100-ig, írja a Reuters. Az adatot az Egyesült Nemzetek Szervezete (ENSZ) keddi jelentése közölte, ami fontos figyelmeztetés lehet a közelgő éghajlatváltozási konferencia (COP26) előtt.

Az október 31. és november 12. között megrendezett konferencián reflektorfénybe kerülnek a részt vevő kormányok:

ez lehet ugyanis az utolsó esély arra, hogy sikerüljön 2 fok alá (ideális esetben 1,5-re) szorítani az iparosodás előtti időszaktól számított átlaghőmérséklet-emelkedést.

Az idei extrém időjárási jelenségek (erdőtüzek, áradások) kapcsán az ENSZ augusztusi jelentése arra figyelmeztetett, hogy az emelkedés a következő két évtizedben meghaladhatja a 1,5 fokot. Az ENSZ Meteorológiai Világszervezete vasárnap arról számolt be, hogy az üvegházhatású gázok koncentrációja rekordot döntött tavaly a légkörben, az emberiség egyértelműen elhagyta a kijelölt utat, ami a klímaváltozással kapcsolatos szabályokat illeti.

Az ENSZ Környezetvédelmi Programjának (UNEP) éves jelentése alapján a legfrissebb vállalások a korábbi kötelezettségvállalásokhoz képest egyelőre mindössze 7,5 százalékkal csökkentik a kibocsátásokat 2030-ig. Ha mindezeken a kormányok nem változtatnak, 2,7 fokos növekedéssel kell számolnunk.

Ahhoz, hogy ezt 2 fokra szorítsuk, 30 százalékos visszavágásra van szükség az üvegházhatású gázok kibocsátása terén, a hőn áhított 1,5 fokhoz pedig 55 százalékra.

Az ENSZ főtitkára, António Guterres a sajtótájékoztatón azt mondta, ha a következő évtizedben nincs jelentős csökkenés a gázkibocsátásban, örökre búcsút mondhatunk annak, hogy mindössze 1,5 fokra csökkentsük az átlaghőmérséklet-növekedést.

Borítókép: Bob Blob // Unsplash

Oszd meg!