Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]


Bővebben

A marihuána-üzlet is befűtött a klímaválságnak

Az amerikai szövetségi szabályok miatt nem fenntartható a növény termesztése.

Miután sorra legalizálják tagállami szinten az Egyesült Államokban a cannabis személyes illetve gyógyászati felhasználását, őrült tempóban nőnek ki a földből a növényt termesztő gazdaságok.

Bár a legalizálást követő vállalkozói lendület a gazdaságra jótékony hatással van, ez már közel sem igaz, ha a termelés hatékonyságát, költségeit, illetve a környezetvédelmi szempontokat vesszük figyelembe

– hívja fel a figyelmet az ágazati problémákra a Slate.com.

Az Egyesült Államokban ugyanis szövetségi szinten nincs legalizálva a cannabis, illetve annak kereskedelme, arról tagállami szinten lehet csak dönteni. Ez egyben azt is jelenti, hogy a tagállamok között sem lehet kereskedni a könnyűdroggal, illetve az abból előállított gyógyászati termékekkel.

Az egyes tagállamokban a keresletet csak a helyben termesztett marihuánával lehet törvényesen kielégíteni.

Márpedig a Sziklás-hegység által uralt Coloradóban, vagy az északi Montanában kevésbé alkalmas a klíma a növény termesztésére, szemben a déli államokkal, illetve a termesztésben listavezető Kaliforniával.

A kedvezőtlen környezetben drágább a termelés, illetve az üvegházak használata és a megfelelő környezet biztosítása rendkívüli energiaigényes. A különbségeket fokozza, hogy míg Kaliforniában egyébként is több a napsütéses óra, a napelemes energiatermelés is elterjedtebb, míg más államokban szén- és gázerőművek állítják elő a szükséges energiát.

Az amerikai Glass House üvegházas cannabis-ültetvénye az Egyesült Államokban. Forrás: Glass House

A helyzet a már említett Coloradóban addig fajult egy friss tanulmány szerint, hogy a cannabis-termesztés több szén-dioxid kibocsátásért felelős, mint a szénbányászat.

Hozzáadott CO2

Ez a kibocsátási volumen részben annak is köszönhető, hogy az egyes termelőegységekben mesterségesen is növelik a szén-dioxid mennyiségét a levegőben, hogy erősebb növények fejlődjenek. Ezt fokozza, hogy az ipari mennyiségű szén-dioxidot palackozzák és szállítják is a termesztőkhöz.

A lap által megszólaltatott szakértők szerint a gazdaságos és fenntartható termesztés érdekében szövetségi szinten szükséges szabályozni a cannabis-termékek kereskedelmét.

Kiderült, miért fúrt több ezer lyukat két titokzatos robot Rezi határában


Oszd meg!