Fotó: Eisenbacher László / Wikimedia
Üzlet

Zöld hitel: a keret nem merült ki, mégis behúzták a féket a bankok. Miért? És hogyan tovább?

Forbes
2022. március 31. 6 perc olvasás

Mi lesz a beadott kérelmekkel, ha kifut a kedvezményes hitelprogram első fejezete és indítanak-e újabbat majd? Lesz-e lehetőség arra, hogy a hitelprogram kifutása után olcsó forráshoz jusson az, aki újlakást vásárolna? És egyáltalán: mi történik most, amikor keret még van, a bankok mégis sorra jelentik be, hogy már nem fogadnak be zöldhitel-kérelmet? 

Mi is ez a zöld hitel és miért olyan népszerű? 

Az MNB megindította a kamatemelési ciklusát, elemzők az év végére 8 százalékos alapkamatot sem tartanak elképzelhetetlennek, a mostani szint 4,4 százalék. Közben háború ide vagy oda, nem nagyon látszik, mi tudná befékezni az ingatlanárak emelkedését. Vagyis: az alapkamat emelése miatt egyre nő az elérhető hitelek törlesztőrészlete – és továbbra sem csökkennek az ingatlanárak. Emiatt sokan döntöttek úgy, hogy kihasználják az állami otthonteremtési támogatásokat, a babaváró hitel és a CSOK mellett ilyen nagyívű program a Magyar Nemzeti Bank NHP Zöld Otthon Programja (ZOP) is. A jegybank erre 200 milliárd forintot biztosított, ennyi finanszírozást adott bankoknak, akik aztán ezt felhasználva maximum 2,5 százalékos kamatszint mellett folyósíthatják azt tovább az (leendő) ügyfeleiknek. 

Van-e még pénz? 

Röviden: van. 

Akkor miért mondják a bankok, hogy nem lehet már zöld hitelt igényelni? 

Mint a Money.hu szakértői felhívják rá a figyelmet, az MNB feltételei szerint az első 120 milliárd forintos keretre bármely bank szabadon jelentkezhet. Ugyanakkor, ahogy a leszerződött összeg eléri a 120 milliárd forintot az MNB behúzza a féket. A fennmaradó 80 milliárd forintot annak alapján osztja ki a NHP ZOP kölcsönt kínáló bankok között, amilyen arányban ők az első 120 milliárd forintból részesedtek.

Március 20. környékén a leszerződött összeg meghaladta a 112 milliárd forintot.

A bankoknál még sok folyamatban lévő szerződés van benn, ezért rendelt el a többség befogadási stopot, hiszen az bizonyosan tudható, hogy a már csőben lévő szerződésekkel a 120 milliárd forintos határátlépésre kerül.

Lehet-e még pályázni a zöld hitelre? 

Röviden: igen. Jöjjön a hosszú rész. 

  • Az MNB a 120 milliárd forintos kihasználtság elérését követő munkanapon tájékoztatja a hitelintézeteket az allokált keretük pontos összegéről.
  • A bankok – ha a versenytársak adatait nem is – saját számaikat ismerik, tehát elvben számolni tudnak azzal, hogy a fennmaradó összegből mekkora részt kaphatnak.

Itt azonban gondot jelenthet, hogy az elmúlt hetekben olyan felfutás volt a hitelszerződésekben, amely miatt reális a veszély, hogy a befogadott hitelek összege nem 120, hanem egyből 130-150 milliárd forintnál áll meg, következésképp nem 80, hanem kisebb összeg kerül majd szétosztásra – hívja fel rá a figyelmet a Money.hu.

Miután a bankoknál a megkötött szerződéseken felül szép számmal van befogadott és elindított hitelszerződés is, ezért azután a pontos számok megismeréséig nem oldják majd fel a hitel felfüggesztését.

A Money.hu szerint:

  • Vannak olyan bankok, akik nem függesztették fel a hiteligénylés befogadását – pl. a Budapest Bank -, ám az ügyféltájékoztatókban és a weboldalukon arra figyelmeztetnek, hogy a keretösszeg kimerülése esetén a bank nem tudja biztosítani ügyfeleinek az NHP ZOP lakáshitelt. Ebben az esetben az ügyfél egyéb, piaci lakáshitelt igényelhet.
  • Az allokáció és a már csőben lévő szerződések megkötése után egyes bankoknál fennmaradhat még szabad keret, ám azt, hogy ez mekkora összeg és melyik banknál lesz lehetőség még hitelt igényelni, ma még nem mondható meg. Érdemes figyelni a banki tájékoztatásokat.
  • Miután az elmúlt hetekben valóban csúcsra jártak az igénylések túlzott reményeket nem érdemes táplálni. Miután az NHP ZOP maximum 70 millió forintig igényelhető és az új lakások ára amúgy is az egekben van, az átlagos hitelösszeg lényegesen magasabb, mint a piaci hitelek 22-25 milliós értéke. A 200 milliárdos keret 50 milliós átlagos hitelösszeggel számolva 4000 szerződésre volt egyébként is elég.

Lesz-e folytatása a programnak? 

A jelenlegi monetáris kondíciók és az infláció várható felfutása miatt belengetett jegybanki politika miatt ez igencsak nagy meglepetés lenne. Ráadásul 2022 júliusától már minden új építésű lakásnak el kell érnie az NHP ZOP-ban szereplő BB energitanúsítvány minősítési feltételeit. Ha a program folytatásáról döntenének, minden új lakás zöld hitelből lenne finanszírozható.

Csakhogy, ha a zöld hitel eltűnik a piacról, csak a családpolitikai kedvezményekkel lehet majd kedvezményes hitelekhez jutni, ami egyrészt okozhat társadalmi feszültséget is, másrészt nagy hatással lehet a használt lakások piacára is (amiket ráadásul csak piaci, vagyis egyre drágább hitelekkel lehetne finanszírozni).

A zöld hitelen túli lehetőségek 

A Money.hu szakemberei látnak arra esélyt, hogy az új, zöld lakások finanszírozása a jövőben is a piacinál olcsóbb hitelből valósuljon meg. Erre lehetőséget biztosít a Zöld jelzáloglevél program. A piacon kifejezetten keresett (ráadásul az MNB vásárlásaival is támogatott) zöld jelzáloglevelek a piacinál kisebb kamatozás mellett biztosítanak friss, kihelyezhető forrást a bankok számára. Ők ezeket a forrásokat csak zöld, az energiahatékonyságot szolgáló kölcsönökbe forgathatják. Mindez azt jelenti, hogy az új típusú zöld hitelek a piaci szintnél olcsóbbak lehetnek – ám

a különbség a piaci és a zöld hitelek között messze nem lesz akkora, mint az NHP ZOP és a standard banki jelzáloghitel ajánlatok között.