rövid hír

Magyar bankok mutatják, mennyi a költéseink karbonlenyomata

Forbes
2021. november 17. 2 perc olvasás

A Gránit Bank és a Sberbank az elsők között vezeti be a Mastercard karbonkalkulátort, amivel a kártyabirtokosok mobilbankjukban láthatják, hogy vásárlásaiknak milyen hatása van a környezetükre. A Gránit Bank Öko kalkulátor néven már élesítette is a kalkulátort.

A kalkulátort a Mastercard a svéd Doconomy-val közösen fejlesztette azzal a céllal, hogy így is segítse a fogyasztói kiadásokról való tájékoztatást és ösztönözze az éghajlat-tudatosabb vásárlási döntéseket, olvasható a Mastercard és a Gránit Bank közös közleményében.  

A Mastercard az ENSZ Éghajlatváltozási Konferenciája (COP26) kapcsán jelentette be, hogy egy évtizeddel – 2050-ről 2040-re – gyorsítja a nettó zéró üvegházhatású gázok kibocsátási ütemtervét. A Gránit Bankkal együtt a Mastercard más, többek között latin-amerikai és európai ügyfelek is aláírták a kalkulátor bevezetéséről szóló megállapodást, például a magyar leánybankjánál nemrégiben tulajdonost váltó Sberbank is.

A közlemény szerint a Gránit Bank már élesítette is a funkciót saját ügyfelei számára. A kalkulátor a Doconomy nevű cég Åland Indexére épülő szoftver,

amely a legnagyobb cégek tényleges karbon kibocsátási adataiból, valamint iparági átlagok alapján megbecsüli minden egyes kártyás tranzakció karbon lábnyomát.

„Nagyon reméljük, hogy egyre több banki szolgáltatás segíti majd a magyar felhasználókat abban, hogy tudatos és fenntartható döntéseket hozzanak vásárlásaik során, hiszen ez közös érdekünk bolygónk védelme érdekében” – mondta a közlemény szerint Eölyüs Endre, a Mastercard Magyarországért és Szlovéniáért felelős igazgatója.  

Forrás: Gránit Bank // Facebook

A digitális platformokon szolgáltató Gránit Bank választásával az ügyfelek már önmagában is sokat tesznek a környezetért, hiszen jelentős mennyiségű papír és szén-dioxid kibocsátását előzik meg az online bankügyintézéssel. A bank mobilapplikációjában elérhető új funkció, az Öko Kalkulátor használatával magasabb szintre léphetnek a környezettudatosságban – emelte ki Jendrolovics Péter, a Gránit Bank lakossági üzletágának vezetője.