Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Úgy néz ki, az egyik legismertebb szerb milliárdos, a cukorkirály vett bankot Magyarországon

A szerb üzleti élet egyik legismertebb figurája, Miodrag Kostic megvette a Sberbank régiós érdekeltségeit.

Egy ismert szerb milliárdos, a nagybefektető Miodrag Kostic vásárolta be magát a magyar bankszektorba – szúrta ki a Portfolio. Friss hír ugyanis, hogy az orosz Sberbank régiós érdekeltsége, a Sberbank Europe eladja egyes régiós (magyarországi, boszniai, horvátországi, szerbiai és szlovéniai) érdekeltségeit egy szerb-szlovén-ciprusi konzorciumnak.

A Sberbank számára nem volt jó üzlet a magyar érdekeltség, nem véletlen, hogy hiába merült fel a magyar kézbe vétel, végül az állam számára sem volt vonzó tétel. A vevőnek viszont vonzó lehet, az OTP is szokott érdeklődni gyengélkedő, régiós ágazati szereplők iránt.

Igaz, hogy ez esetben valószínűleg nem a magyar leány, hanem a balkáni terjeszkedés volt az akvizíció a fő szempontja.

Miodrag Kostic az egyik legismertebb szerb üzletember. Forrás: Wikimedia

A vevő papíron nemzetközi konzorcium, ám a Portfolió utánament, hogy

az egész mögött a szerb üzleti élet egy legismertebb figurája, a 62 éves Miodrag Kostic áll.

Kostic a karrierjét a 80-as években kezdte, külkereskedelemmel és feldolgozóipari tevékenységekkel foglalkozott, érdekeltségei 1995-re MK Group néven egész cégcsoporttá nőtték ki magukat.

Vajdasági cukorgyárak egész sorának felvásárlásával érdemelte ki a „cukorkirály” becenevet, mára pedig a pénzügyi szektorban is megvetette lábát.

A lap azt írja, hogy az MK Group 2014-ben megvette a top10-es szerbiai banknak számító AIK Banka többségi részsesedését is. Kostic ezzel az egykori jugoszláv agrárbank igazgatóságának elnöke lett, amely tovább terjeszkedett, így 2019 júniusától a szlovén, 2,2 milliárd eurós mérlegfőösszegű (tehát a magyar Sberbanknál valamivel nagyobb) Gorenjska Bankának is a 100 százalékos tulajdonosa, és nyíltan hirdeti régiós terjeszkedési elképzeléseit.

A helyi kiadású Forbes már nem létezik, legutóbb 2014-ben készült el a helyi milliárdoslista. Akkor Kostic volt a leggazdagabb szerb, vagyonát 520 millió euróra becsülték. A nemzetközi, dollármilliárdosokat felvoultató friss listán azonban nem szerepelnek szerbiai résztvevők.

Borítókép: Sberbank // Facebook

Oszd meg!