Fotó: Thought Catalog / Unsplash
Fotó: Fotó: Thought Catalog / Unsplash
Üzlet

Voldemort fedőnévvel futott a projekt, amivel a Snapchat a hatóságoknak súgott a Facebook kétes ügyeiről

Forbes
2019. szeptember 24. 2 perc olvasás

A Snapchat egy jó adag dokumentummal érkezett a Szövetségi Kereskedelmi Tanácshoz, melyben a Facebook olyan gyakorlatait összegzik, melyek a Snapchat hátrányba hozásáról szólnak.

A Facebook részéről ez most a legrosszabbkor jön, jelenleg a hatóságok nagyító alá rakták a céget, hogy megtalálják azokat az agresszív üzleti gyakorlatokat, melyek sértik a versenyjogot. 

A Wall Street Journal cikkét szemlézve az amerikai Forbes 5 pontba szedte, hogy mi történt pontosan: 

-A Snapchat jogászcsapata folyamatosan dokumentálta, ha a Facebook szerintük visszaélt a hatalmával, ebből aztán összeállt egy dosszié.

-Az iratok szerint a Facebook megpróbálta korlátozni a snapchates tartalmakat az Instagram Explore oldalán, és blokkolta azokat a kereséseket, melyekben a Snapchathez kapcsolódó kifejezések voltak.

-A Snapchatnél azt is állítják, hogy az Instagram megfenyegette őket azzal, hogy elveszik a felhasználók igazolt (verified) státuszát, amennyiben Snapchat-linket osztanak meg a profilukon. 2016-ban ezt meg is tiltották a júzereknek.

-A kezdeményezés a Project Voldemort nevet kapta (Voldemort Harry Potter nemezise)

-A Wall Street Journal szerint a Szövetségi Kereskedelmi Tanács azért is vizsgálja a Facebookot, mert az több esetben, köztük a Snapchat és a Foursquare esetében is a sikertelen felvásárlást követően  kulcsfontosságú elemeket koppintott a riválisoktól. Zuckerberg közösségi hálója ellen jelenleg négy különböző trösztellenes vizsgálat zajlik, különböző hatóságok irányításával. 

 A Snapchat egyébként a tavalyi katasztrofális tőzsdei debültálás óta talpra állt, az egyik legjobban teljesítő tech-részvény az övék idén.