Üzlet

Herr Müller, a drogériabáró

Bagi László
2018. október 07. 2 perc olvasás

A Müller drogériák tíz éve jelentek meg nálunk, azt azonban kevesen tudják, hogy a cég ingatlanügyletek révén régebben jelen van Magyarországon, övék többek között a Vörösmarty téri Gerbeaud-ház is. Aki a lánc mögött áll: Erwin Müller, a self-made drogériabáró, aki 2,8 milliárd eurós vagyonával a Forbes Világ Milliárdosai listájának stabil szereplője.

Az ember ritkán beszélget nagyjából három Csányi-vagyon birtokosával – és ez még akkor is így van, ha a szerkesztőségben vagyonbecslés idején repkednek a milliárdok. Velem most mégis ez történt, a drogériabirodalom vezetője az ulmi cégközpontban adott interjút a magyar Forbes-nak.

Nem árulok el különösebben nagy titkot, ha azt mondom, hogy az idén 86 éves Müller története egyáltalán nem hétköznapi. Hiszen a ma nyolcszáznál is több üzletben, különböző ingatlanokban, raktárakban, kamionflottában materializálódó cégbirodalmat alapító tulajdonosa egy kicsike, a családi ház aljában megnyitott fodrászüzletből kezdte el kiépíteni –  21 évesen.

Az irodába bejutni nem volt könnyű és ezt nem a németesen pontos, egy hónappal előbb percre pontosan leegyeztetett időpontra értem. Amikor az első fotózás után, a 86 éves tulajdonos után a lépcsőn loholva (nem túlzás) fölérünk a harmadikra, a titkárságon keresztül vezet utunk. Itt csaholva támadóállásba helyezi magát Lilly, a magát fenevadnak képzelő palotapincsi, de sikerül pacifikálnom. Azért az interjú végéig szemmel tart (vö. a képen balra).

A Müller máig családi vállalkozás, talán éppen ezért, a tulajdonos teljesen máshogy dönt a tőzsdén is érdekelt multikhoz képest. Nem negyedévekben gondolkozik, egy ideig a veszteséget is elviseli.

Partnerei következetesnek, munkatársai békésnek, de időnként nagyon keménynek írják le.

 

Fotó: Hegedűs Tamara

Az októberi Forbes-ban írtuk meg a történetét. De írtunk még Jeff Bezos-ról, a világszerte terjedő magyar szabadulószobákról, az Írók Boltjáról és Polgár Juditról is. Lapozz bele itt és keresd az újságárusoknál!