Fotó: CDC / Unsplash
Fotó: Borítókép: CDC // Unsplash
Üzlet

Visszajár a Nemzetközi Oltóközpontnak vakcinafoglalásért kifizetett ötezer forint

Forbes
2021. március 24. 2 perc olvasás

A fővárosi kormányhivatal indított fogyasztóvédelmi eljárást. Nem tudni, mennyien fizették ki nekik az ötezer forintos díjat.

A Nemzetközi Oltóközpont nevű magáncég ingyenessé teszi a vakcina-várólistáját, amelyre eddig ötezer forint befizetése után lehetett felkerülni – derül ki a cég kedden kiadott közleményéből. Ebben azt írják „a változó jogi környezetre” indokolja a regisztrációs feltételek megváltoztatását.

Az eddig regisztráltaknak ígéretük szerint egy héten belül visszafizetik az előfoglalásra kifizetett összeget, a későbbiekben pedig ingyenes lesz a várólistájuk, amit azonban most le is zárnak, és nem bővítenek tovább.

Tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat

A Nemzetközi Oltóközpontnál ötezer forintért ígért „előfoglalási jogot” koronavírus elleni vakcinára, Budapest Főváros Kormányhivatala ezért indított fogyasztóvédelmi eljárást ellene.

Fotó: CDC / Unsplash

Az eljárásban azt vizsgálták, hogy a Nemzetközi Oltóközpont tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatot valósít-e meg, illetve hogy a kínált szolgáltatás mögött ténylegesen teljesíthető-e a tartalom.

A cég azzal érvelt, hogy a vakcinabeszerzés első hónapjaiban nagyon nehéz lesz oltáshoz jutni, ezért lehet jó, ha valaki előfoglalást köt időpontokra.

„Arra számítunk, hogy 2021 első negyedévében engedélyezett oltóanyaghoz fogunk jutni, és így azok, akik az ingyenes állami oltóprogramban csak később vagy egyáltalán nem is kerülhetnének sorra (például a Magyarországon élő külföldi állampolgárok), is hamarosan kaphatnának koronavírus elleni oltást” – idézi a Telex Kámány Rolandot, a cég ügyvezetőjét.

Elmondása szerint az ellenük indult eljárásról ő is a sajtóból értesült. Nem árulta el hányan regisztráltak és fizették ki náluk az ötezer forintos foglalási díjat.

Borítókép: CDC / Unsplash