Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

A Szputnyik V vakcinával oltanak a Semmelweis Egyetemen.

Újabb hülyeség terjed a vakcináról

„Jobb a fertőzés, mint a vakcina? Természetesen nem. Nagyon nem” – írja Facebook oldalán Kemenesi Gábor virológus, és el is magyarázza, miért nem.

Egy újabb népszerű tévhit terjed rohamosan, mely szerint a fertőzésen átesni jobb, mert jobb védelmet ad, mint a vakcina. Az állítás önmagában igaz is lehetne, ám Kemenesi Gábor szerint rendkívül fontos tényezőket kihagy a képletből: elfelejti az utat, ami az immunitás megszerzéséig vezet.

 

A szakember összeszedi bejegyzésében a tényeket: 

  • A vírusfertőzés során a működőképes, teljes fegyverzettel rendelkező vírust garázdálkodik a szervezetünkben. Eljut a legkülönfélébb helyekre a szervezetben, amelyekben egyelőre ismeretlen vagy csupán részben ismert mechanizmusok révén hosszútávú káros hatásokat fejt ki – kialakíthat hosszú-covid tünetegyüttest is és sok egyéb, szervspecifikus szövődményt. Ráadásul, most már a való élet is bizonyítja, hogy komoly kockázattal jár a súlyos megbetegedés vagy akár halálozás szempontjából is – jelenleg a covidmegbetegedés halálozási mutatója 2 százalék körül mozog a világban, azaz 100 fertőzött közül 2 meghal.
  • A vírusfertőzés során nem csupán a magunk egészségét kockáztatjuk, de átadhatjuk a vírust másoknak is, ezáltal mások egészségét is veszélybe sodorhatjuk.
  • Azzal, hogy elkapjuk a vírust, a világot jelenleg megbénító járvány javára dolgozunk, fenntartjuk a fertőzési láncolatokat, és az egészségügy terhelését növeljük, ami rosszabb esetben, gócpontosodva lezárásokhoz és szerteágazó káros társadalmi és gazdasági hatásokhoz vezethet.

Virológus: A beoltottaknak is ajánlott maszkot viselni

Kemenesi szerint fontos tény, hogy a vakcinával történő fertőzésnél a vírus lényegi részét mutatjuk csupán be a szervezetnek. Ez a koronavírusok esetében legtöbbször a tüskefehérjét jelenti.

Ezt bemutatva, biztonságos módon a szervezet megtanulhat védekezni a későbbi betolakodó ellen.

„Biztonságos, hiszen nem egy teljes potenciállal rendelkező, működőképes vírust engedünk szabadjára. Ez a vakcinák lényege, éppen ez alapján készült minden eddigi vakcina is a történelem során. Ebben az esetben azonban a szisztémás immunitás alakul ki, melyet a jól ismert, vírusellenes IgG megjelenése is jelez”, írja a virológus egy nemzetközi tanulmányra is hivatkozva.. 

 

Oszd meg!