Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Villámtöltők rázhatják fel Magyarország e-autós piacát

Stratégiailag fontos helyszínekre telepítenék az ausztrál villámtöltőket, mely az elektromos autók piacát is fellendítheti Magyarországon.

A Tritium villámtöltőket gyártó ausztrál cég közleményben jelentette be, hogy töltőtelepeket telepít Magyarországon. Itthon még kicsi az elektromos autók piaca (a forgalomban lévő 3,8 millió autóból körülbelül csak 6000), ám lassan, de biztosan nő az újonnan eladott elektromos kocsik száma. Ezt lovagolta meg a Nemzeti Közművekhez tartozó NKM Mobilitás Kft. (Mobiliti) is, mely leadta első rendelését 12 darab Tritium Veefil-RT 50 kW DC villámtöltőre.

Az Nemzeti Közművek  4,2 millió magyar háztartás földgáz és áramellátását biztosítja, leányvállalata pedig 2018 végéig 100 e-töltőt szeretne telepíteni a helyi önkormányzatok segítségével. A cég 2017 óta foglalkozik az elektromobilitás hazai fejlesztésével, a töltők kivitelezésével és üzemeltetésével, valamint saját hálózat kiépítésével is.

A terv az, hogy a villámtöltőket az ország főbb közlekedési útvonalai mentén telepítsék, ennek a folyamatnak a főszereplője az ausztrál gyártótól berendelt Tritium villanyautó töltő is.

A stratégiai szempontból fontos helyeken elhelyezett töltők telepítése 2018 második felében fejeződik be. A darabok egyre népszerűbbek Európában is, az USA-ban pedig már régóta alkalmazzák őket. Apró méretüknek hála kevés helyet foglalnak el, ráadásul a töltők karbantartási ideje is jóval kisebb, mint az átlag.

„Az egész országot lefedő hálózatot szeretnénk kiépíteni. Bár napjainkban leginkább cégek vásárolnak elektromos autókat, a töltések 80-85%-a otthon vagy mélygarázsokban történik. A töltőpontoknak csak körülbelül 5%-a található autóutak vagy autópályák mellett, a többi közterületen van” – mondta Balogh Szabolcs, az NKM Mobilitás Kft. ügyvezető igazgatója.

Oszd meg!