Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Vidéken is durvul az ingatlanpiac, Budapest szerepe csökken

Budapesten és legnagyobb vidéki városokban zajlott a hazai ingatlanpiac tranzakciók 40 százaléka a tavaly – derül ki a Duna House és a KSH lakó-ingatlanpiaci adataiból. A vidéki nagyvárosokban kicsivel, a kisebb városokban sokkal több adás-vételi szerződést kötöttek. Tavaly országosan 153 770 ingatlan cserélt tulajdonost, idén a szakemberek 160-180 ezer körüli tranzakciót várnak.

A top 10 forgalmat bonyolító város forgalma 8 százalékkal csökkent, így a nagyvárosok 47 százalékos ingatlanpiaci részesedése a tavalyi évre 39 százalékra esett vissza. A legnagyobb változás Budapesten volt, 2014-ben és 2015-ben a főváros még 30 százalék feletti részesedéssel rendelkezett, ami darabszámban 2015-ben 40 ezernél is több tranzakciót jelentett. Ez tavaly már csak alig több mint 36 ezer adás-vételt és a teljes piacból közel 24 százalékos részesedést jelentett. A Duna House szerint a vidéki nagyvárosok közül legutóbb Győrben, Debrecenben és Miskolcon bővült a piac, főleg új építésű lakások miatt. De a kisebb városok is erősen növekednek, sok tíz százalék felet.

A hazai piac átrendeződése a növekvő árrral magyarázható. A válság ideje alatt a fővárosban és a nagyobb városokban zajlott az ingatlanpiaci tranzakciók nagy része. A piaci élénkülését és az árak emelkedését először szintén a nagyvárosokban lehetett érezni, amely folyamatok most gyűrűztek át a többi városba is. A drasztikusan megdrágult fővárosi és megyei jogú városokban az ingatlanközvetítői szerep erősödésére számítanak a szakemberek, hiszen az eladási és keresési folyamatokban is egyre több segítségre van szükség a felfokozott piaci hangulat miatt.

Oszd meg!