Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Vevőre talált Marie Antoinette gyöngysora, rekordárat fizettek érte

A göngyökkel és gyémánttal ékesített nyakláncért a Sotheby’s aukcióján 36 millió dollárt fizettek, noha az értékét csupán kétmillióra becsülték.

Az eladó az olasz királyi felmenőkkel rendelkező Bourbon-Parma család volt, és több ékszert is elárvereztettek, volt olyan is köztük, amit kétszáz éve senki sem látott.  A tételek között volt igazgyöngy fülbevaló, gyémántfülbevaló, és a királynő monogramjával ellátott gyűrű is egy hajtinccsel együtt – írja a BBC.

Marie Antoionette az utolsó francia királyné volt a forradalom előtt. A Habsburg száramzású királynét extravagáns életstílus jellemezte, a tömegek szemében hamar ellenszenvessé vált. A forradalom alatt megpróbált elmenekülni családjával, de elfogták, és 1793. október 16-án  kivégezték nyaktilóval.  Utolsó szavai állítólag ezek voltak. “Elnézést kérek, nem volt szándékos!” – ugyanis a guillotine-hoz lépve rálépett hóhérja lábára.

 

Oszd meg!