Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Együtt dobbantana az e-mobilitásban a magyar milliárdos két cége

Stratégiai együttműködési megállapodást kötött Veres Tibor milliárdos két cége, az Alteo és az Autowallis, hogy összehangolják az e-mobilitáshoz kapcsolódó szolgáltatásaikat: fejlesztik a töltési infrastruktúrát és az e-autók forgalmazását. A megállapodás az e-autók töltéséhez kapcsolódó innovatív energetikai megoldások értékesítésére is kiterjed.

A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján szerdán közzétett közlemény szerint az együttműködés elősegíti majd a hazai elektromos-autóhasználat, így összességében a zöld mobilitási szolgáltatások magyarországi terjedését. Veres Tibor 258,6 milliárd forintos vagyonával a Forbes legfrissebb gazdaglistája szerint a 3. leggazdagabb magyar, és nem újonc az elektromobilitásban: a Wallis csoport üzemelteti a Share Now Magyarország autómegosztót is, aminek több mint 200 autóból álló flottája van Budapesten.

Az Alteo és az Autowallis a töltési infrastruktúra fejlesztésével, valamint az e-autók forgalmazásának további erősítésével is segíti majd a piac fejlődését.

Miközben az előző év azonos időszakához képest az idei év első felében

közel 50 százalékkal több elektromos gépjárművet helyeztek forgalomba Magyarországon, a szakemberek szerint ezt a bővülést a töltési infrastruktúrának is követnie kell.

„Az e-mobilitás a mindennapi életünk részéve válik, és a gépjárművek töltése egyre több szálon kötődik a fenntarthatósági és energiahatékonysági beruházásokhoz” – mondta a közlemény szerint Novotny Dénes, az Alteo e-mobilitási üzletágának vezetője. A szakember szerint otthon és a munkahelyen lehet legkényelmesebben tölteni a járműveket, azonban ez akkor tud igazán költséghatékonyan megvalósulni, ha a töltőberendezések kiépítése fenntartható megoldás keretében valósul meg.

Az Alteo önálló, a töltőberendezések üzemeltetésével és e-mobilitási szolgáltatásokkal foglalkozó üzletága, az Alte-Go fenntartható megoldásokat kínál az elektromos töltőberendezések kivitelezésében, üzemeltetésében, lefedve az e-mobilitáshoz szükséges szolgáltatások teljes palettáját, írják.

A töltési infrastruktúra mellett az e-mobilitás megkerülhetetlen pillére az elektromos gépjárművek forgalmazása. A kategória felfutását jól mutatja, hogy

tavaly 43 százalékkal több ilyen autót értékesítettek világszerte, Európában pedig 137 százalékkal több e-autó talált gazdára az egy évvel korábbihoz képest.

Az Autowallis kiskereskedelmi üzletága 2020-ban majdnem ezer darab elektromos, illetve hibrid gépjárművet adott el a csoport által lefedett 14 országban (legutóbb Szlovéniában terjeszkedtek). A mostani megállapodással pedig a töltőhálózatot is a kereslethez igazítanák. Ormosy Gábor hozzátette, hogy a Wallis teljes szervizhálózata felkészült elektromos autók javítására, ellátására.

Veres Tibor, a Wallis-csoport tulajdonosa
Veres Tibor, a Wallis-csoport tulajdonosa

A megállapodás kiterjed arra is, hogy az Autowallis gépjárműkereskedéseinek és szervizeinek az Alteo saját, többségében megújuló alapú energiatermeléséből származó villamosenergiát biztosít. Szintén része a stratégiai partnerségnek a töltéshez kapcsolódó innovatív energetikai megoldások értékesítése, mint például a dinamikus energiamenedzsment, később pedig az energiatárolás.

Borítókép: Veres Tibor, a Wallis-csoport tulajdonosa

Oszd meg!