PCR-teszt mintavétel után. Fotó: JC Gellidon
rövid hír

Hivatalos: országos antitestvizsgálat indul

Forbes
2021. április 30. 3 perc olvasás

A Koronavírus Sajtóközpont megerősítette, hogy mindegyik, Magyarországon használt vakcinára kiterjedő vizsgálat indul.  

Az Mfor és a Telex is írról írt ma, hogy antitestvizsgálatra a kínai Sinopharm vakcinával beoltottakat toboroznak, vagyis elindulhat egy országos kutatás, amiben azt vizsgálják, milyen immunválaszt produkálnak a beoltottak. 

A felmérés országos, mindent vakcinát vizsgálnak

A Telexnek délután a Koronavírus Sajtóközpont megerősítette, hogy az összes, Magyarországon használt vakcina esetében kutatást indítanak. 

„Mint a világ számos országa, természetesen Magyarország is végez kutatásokat a koronavírus kapcsán. Az Egészségügyi Tudományos Tanács és számos egészségügyi intézmény olyan programot indít, amelyben a következő hónapokban gyógyult koronavírusos betegek celluláris immunválaszát fogják kutatni, és a hazánkban alkalmazott mindegyik fajta vakcinával oltottakra is kiterjed a kutatás” – írták a lapnak. 

A nyilvánosságra került felhívásból kiderül, hogy a vizsgált oltottakat egy évig követik és 9 alkalommal vesznek tőlük mintát. A tájékoztató szerint

nemcsak az oltás hatására termelt antitestek szintjét mérik, hanem a sejtes immunválaszt is.

A legtöbb, magánlaborban végzett teszt az első szintet tudja mérni – a két vizsgálat ahhoz kell, hogy a teljes immunválaszról képet kapjanak a kutatók. 

Milyen tesztet kérjünk, ha a védettségünkre vagyunk kíváncsiak, és mire megyünk az eredménnyel?

Mire lesz jó a vizsgálat? 

A vizsgálat azért fontos, mert így tudni fogjuk, mely vakcinák milyen arányban indítják be az immunválaszt. Az alanyokat azért egy évig követik, hogy kiderüljön, a vakcinák mennyi ideig adhatnak védettséget. 

Fontos: valószínűleg több felhívás is megjelenik majd (erről egyelőre nincs információnk), ugyanakkor aki nem jut be a programba, az se bánkódjon. A kutatás azért országos, hogy minél teljesebb képet kapjanak a hatóságok a vakcináció eredményéről, ezek alapján aztán születhetnek döntések újabb lépésekről. 

Korábban a kínai Sinopharmmal kapcsolatban merült fel, hogy kevésbé hatékony, az országos kutatás erre is választ adhat. Ráadásul az eredmények tükrében a járványügyi hatóságok dönthetnek arról, mi legyen a protokoll, ha egy beoltottban semmilyen immunálasz nem indult be (kapjon újabb emlékeztetőoltást vagy teljesen másmilyen vakcinát?). Jelenleg erre nincs protokoll (nemcsak Magyarországon, a világ más országaiban is most alakítják ki ezeket).

Lassan pecsétet kaphatnak a keleti vakcinák is 

Magyarországon az EU-ban engedélyezett oltások mellett Sinopharm és Szputnyik V vakcinákkal folyik az oltási kampány. A Sinopharm hamarosan megkaphatja a WHO engedélyét, a Szputnyik V engedélyeztetése pedig folyamatban van Európában, nyár elejére akár meg is lehet.