Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Van-e értelme ilyen adatok mellett nyitásról beszélni?

Továbbra is katasztrofális a magyar járványhelyzet, a világon legrosszabb halálozási mutató mellett most már az elmúlt egy hét lakosságarányos új fertőzésében is Európa-bajnok Magyarország. Közben a kormány az oltottsághoz kötött nyitás menetrendjéről döntött. Heti járványügyi összefoglaló.

Az előző heti erőteljes lassulás után sem tudott tetőzni a koronavírus-járvány Magyarországon, a növekedési ütem még nőtt is.  Így nézett ki az elmúlt hat hét, ennyivel több volt az igazolt fertőzöttek száma, mint a megelőző héten.

  • Február harmadik hete: 41,6%
  • Február negyedik hete: 64,3%
  • Március első hete: 46,3%
  • Március második hete: 34,9%
  • Március harmadik hete: 9,2 %
  • Friss, március negyedik hete: 13,0%

Az előző hét viszonylag kedvező, 10 százalék alatti növekedésében szerepet játszott, hogy a hosszú hétvégén nagyon kevés tesztet végeztek, a hét második felében aztán komoly ugrás volt a számokban a megelőző hetihez képest. Most az adhat okot némi optimizmusra, hogy a hét elején láttunk nagyon komoly növekedést, de ezt az előző heti alacsony bázis meg is magyarázza.  A hét végén viszont, amikor általában a legrosszabb számok jönnek, már az előző hetinél valamivel kevesebb fertőzöttet regisztráltak. Viszont továbbra is nagyon kevés tesztből, a pozitív tesztek aránya közelíti a 30 százalékot. Ami továbbra is azt jelenti, hogy a vírus kontroll nélkül terjed.

Mintavételre készülő mentős. Fotó: kormany.hu

Mintavételre készülő mentős. Fotó: kormany.hu

A számok összességében azt mutatják, hogy a március elején bevezetett korlátozások hatása annyi volt, hogy a kiemelkedően magas szinteken lelassította a járvány további növekedését.

A világviszonylatban továbbra is igen laza magyar korlátozások eddig nem hozták meg a kívánt eredményt.

Múlt heti összefoglalónkból kiderült, hogy lakosságarányos halálozásban épp átvettük Csehország vezető helyét a 3 napos átlagnál. Most már a hetes és két hetes átlagban is nálunk a legrosszabb a helyzet az egész világon, de ami a legdurvább, hogy a járvány teljes időszakát nézve is stabil második Magyarország Csehország mögött.

És miközben hetek óta azt várjuk, hogy érjen végre a csúcsra a harmadik hullám, az elmúlt napokban lakosságarányos új fertőzésben is Európa legrosszabbja lett az ország már a hétnapos átlag alapján is. Az eddig vezető Észtországban ugyanis túljutottak a csúcson, már egyértelműen csökken az esetszám, a magyar görbét pedig csak nem sikerül letörni. Ezért a következő hetekben biztosan további halálozási rekordok várhatók.

Ezt a lélegeztetőgépen levők számának folyamatos növekedése is előrevetíti, a hét meglepetése ugyanakkor, hogy a kórházban kezeltek száma már nem nőtt tovább, lényegében stagnált. Növekvő fertőzésszám mellett nehéz erre magyarázatot találni. Remélhetőleg nem arról van szó, hogy már nincs elég hely a kórházakban. Szóba jöhet esetleg az, hogy az új fertőzöttek között nő azoknak az aránya, akik már megkapták az oltást. Ők a nemzetközi tapasztalatok alapján hajlamosabbak lazábbra venni a figurát és kevésbé betartani a távolságtartási szabályokat, viszont a fertőzés enyhébb tünetekkel megy rajtuk végig és kisebb arányban kerülnek kórházba.  

A magyar járványkezelés eddig is unortodox és extrém laza volt, eddig kirívóan rossz eredménnyel. Most mégis ugyanez folytatódik. Sokkal tisztább országokban is óvatosságból szigorításokat vezettek be a húsvéti időszakra, nehogy a sok családi találkozás újra berobbantsa a járványt. Nálunk nincs semmi ilyen. Spanyolroszágban például a szomszéd régiókba sem mehetnek át az emberek és szigorúan korlátozzák azt, hogy hány ember találkozhat. Nálunk, a spanyolhoz képest 10-szeres fertőzöttség mellett szabad a mozgás és a húsvéti családi találkozásokat se korlátozza lényegében semmi.

Sőt, noha teljesen bizonytalan, hogy mikor és milyen gyorsan sikerül visszaszorítani a járványt, a kormány a nyitás menetrendjéről döntött. Eddig egyetlen járványügyi szakember sem került elő, aki értené, milyen tudományos alapja van annak, hogy az aktuális fertőzöttségtől függetlenül kizárólag az oltottsághoz kötik a korlátozások enyhítését. Magyarázat a döntéshozók részéről se érkezett. De mivel rendeletbe foglalták, hogy azon a napon, amikor beadták a 2,5 milliomodik oltást, életbe lépnek az intézkedések, könnyen lehet, hogy április 10. körül világbajnok halálozási adatok mellett kerül erre sor. Az is fura ugyanakkor, hogy ebben a csomagban olyan lépés is van, amely inkább szigorítás, a ma is nyitva tartó üzletek esetében – sok más országhoz hasonlóan – hetekkel ezelőtt lett volna értelme megcsinálni a bent levők számának korlátozását.

Egy héttel később viszont nyithatnak az iskolák, félig-meddig védett pedagógusok és bizonyosan sokkal rosszabb járványadatok mellett, mint amikor ősszel távoktatásra tértek át a középiskolákban. Nyilván el lehet tolni a nyitást, ha nincs csoda és nem javulnak varázsütésre a számok, de a héten bejelentett nyitási terv így is érthetetlen, senki a világon még csak hasonlóval se mert próbálkozni. Az oltásban jól álló országok közül a sokszor példának hozott Izraelben is csak 50 százalékos átoltottságnál és kedvező szintre szelídült új fertőzöttség mellett kezdték az óvatos nyitást és az Egyesült Királyságban a ma már egészen jó adatok mellett is sokkal-sokkal megfontoltabban haladnak.        

  

Európában újra emelkedett a fertőzésszám az elmúlt két hétben, de továbbra sem általános trendről van szó, az országok egy részében romlik, máshol javul, illetve stabil a járványhelyzet.  A néhány hete még legrosszabbul álló Csehországban és Szlovákiában látványos a javulás, hetek óta romlik viszont a helyzet a néhány hete ész nélkül lazító Lengyelország és a különutas Svédország mellett a csak alig enyhítő Ausztriában és Hollandiában is. A térképen sárga, vagy zöld régiókban ugyanakkor stabilan kedvező járványhelyzet mellett várják, hogy áprilistól felpörögjenek az oltóanyag-szállítások az unióban. 

Oszd meg!