Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Európa vállalkozói térképe: hol van Magyarország?

Lehet tippelni, hogy hányadik helyen végzett Magyarország a 10 leginkább vállalkozó szellemű ország listáján.

Ja, hogy sehányadikon.

Ha vállalkozások indításáról van szó, a Baltikumra kell nagyon odafigyelni. A Világgazdasági Fórum szerint a kontinens tíz legvállalkozóbb szellemű országa:

 

top10

A régiónkból Ausztria is előttünk, ami nem akkora meglepetés, de az élmezőnyben ott van Szlovákia és Románia is.

Úton útfélen hallani a negyedik ipari forradalomról. Csak emlékeztetőül: az első ipari forradalom a gőzgépek erejével gépesítette a gyártást, a második a villamosárammal indította be a tömegtermelést, a harmadik az informatikával automatizálta a gyártást, a negyedik pedig lényegében az IoT, a mesterséges intelligencia, nano-és biotechnológia korszakában jön el. Ehhez mondjuk szükség van azokra az innovatív vállalkozásokra, akik tolják a szekeret. Európában egy érdekes tendencia figyelhető meg: az emberek inkább egy adott cégen belül kezdenek önálló projektet indítani, mintsem a vállalati kereteket elhagyva saját cégbe fogni. A statisztikák szerint a leginkább Észtország és a Baltikum villant nagyot, ha vállalkozásról van szó, miközben a kontinens két legnagyobb gazdasági ereje, Németország és Franciaország be sem került a top10-be.

Persze vannak, akik szerint Budapest lehet az új Berlin, és Európa csak most kezdi felismerni a Magyarországban rejlő lehetőséget -mi ennek nagyon szurkolunk.

Oszd meg!