Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Borítókép: Korábbi strandos tesztnap a Rómain. Fotó: Valyo

Csónakház, szabadstrand telep, üdülők – értékes Római parti telkeket kaptak az egyetemi alapítványok

Tizenhárom római-parti ingatlant adott át az állam két egyetemi alapítványnak: négyet a Testnevelési Egyetem, kilencet pedig az Óbudai Egyetem új fenntartójának. Összesen közel 39 ezer négyzetméternyi telek került ezzel alapítványi tulajdonba, írta a 444.hu.

Az állami vagyonátcsoportosítás jegyében nemcsak a Richter, vagy a Rába állami tulajdonrésze és ingatlanok kerültek alapítványi tulajdonba, hanem több értékes, fővárosi római parti terület is.

A civileket tömörítő, Maradjanak a fák a Rómain Facebook-oldalán azt írta:

az átadott területek között van a Római szabadstrand háttér infrastruktúráját jelentő telep is.

A civilek nyílt levélben fordultak az egyetemek kuratóriumaihoz, hogy garanciát kérjenek a telkek közcélú hasznosítására. Nem támogatható a Rómain a luxus lakóparkok további terjedése és a még megmaradt állami területek magánkézbe kerülése, írták. 

Jetskit vagy ártéri erdőt szeretne a Római-parton? Most bárki elmondhatja!

A 444.hu cikke szerint a Testnevelési Egyetemért Alapítvány négy ingatlana egymás mellett található, három a Királyok útján, egy a Kossuth Lajos üdülőparton. Utóbbi a vagyonátadásról szóló törvény szerint üdülőépület, a többi telken lakóház áll. Az egyik telek a tulajdoni lap szerint 3000 négyzetméternél is nagyobb, kettő 1000 körül van, egy pedig majdnem 700.

A Rudolf Kalman Óbudai Egyetemért Alapítvány új ingatlanjai közül a legnagyobb

egy 11 ezer négyzetméteres vállalati üdülő a Kossuth Lajos üdülőparton. Három telken csónakház üzemel, és vannak, amik üresen állnak.

A FÁK a Rómain csoport egyik képviselője azt mondta a 444-nek, amíg a telkek állami tulajdonban voltak, valamelyest nagyobb biztonságban érezték magukat, még ha ez naivitásnak is tűnik. Bár a Római-parton 2012 óta változtatási tilalom van érvényben, a civilek attól tartanak, ez sem lenne akadály egy kiemelt kormányzati projekt megvalósítása előtt. A 4-6 ezer négyzetméteres ingatlanok pedig bőven alkalmasak lehetnek akár lakóparkok felhúzására, amit nem szeretnének.

Borítókép: Korábbi strandos tesztnap a Rómain. Fotó: Valyo

Oszd meg!