Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

A magyar állam Richter-részvényeit is alapítványba szervezték ki

Megvált a Richter Gedeon Nyrt.-ben lévő részesedésétől a magyar állam: az 5,25 százalékos tulajdonrész a Nemzeti Egészségügyi és Orvosképzésért Alapítványhoz került.

A magyar állam tulajdonában 9 777 658 darab Richter-részvény volt, amelyek 8700 forint környékén forognak a tőzsdén,

vagyis összesen egy 85 milliárd forint értéket is meghaladó pakettről van szó.

A Budapesti Értéktőzsde honlapján szerdán megjelent közlemény szerint „a tranzakcióra a Nemzeti Egészségügyi és Orvosképzésért Alapítványról, a Nemzeti Egészségügyi és Orvosképzésért Alapítvány és a Semmelweis Egyetem részére történő vagyonjuttatásról szóló a 2021. évi XX. törvény 2.§-a alapján került sor”.

Miért történt ez?

A törvény rögzíti a Nemzeti Egészségügyi és Orvosképzésért Alapítvány létrehozását, illetve az alapítványnak és az egyetemnek történő vagyonjuttatásnak a részleteit.

Az Országgyűlés még április végén szavazta meg az addig példátlan vagyonátcsoportosítást lehetővé tevő, idekapcsolódó másik törvényt (hivatalos nevén a közfeladatot ellátó közérdekű vagyonkezelő alapítványokról szóló jogszabályt), amely alapján közérdekű vagyonkezelő alapítványok (kekva) jönnek létre.

Ezekbe ezermilliárdos értékben kerül közvagyon, részvények, ingatlanok, kastélyok, klinikák, különböző intézmények, a magyar felsőoktatás 70 százaléka. 

A Semmelweis Egyetem rögtön ezután közölte, hogy alapítói, tulajdonosi, fenntartói jogait

a Nemzeti Egészségügyi és Orvosképzésért Alapítvány gyakorolja majd a felsőoktatási modellváltást követően.

A modellváltással párhuzamosan az egyetem tulajdonába kerül az intézményhez tartozó, eddig állami tulajdonú ingatlanok túlnyomó többsége, az alapítvány pedig jelentős állami részvénypakettet kap az induláshoz. Az alapítvány létrehozásakor az alapítónak biztosítania kell legalább 600 millió forintnak megfelelő vagyont.

Kik vannak az alapítványban?

A bírósági nyilvántartás szerint idén júliusban vették nyilvántartásba a Semmelweis Egyetem budapesti klinikai központjának címére bejegyzett Nemzeti Egészségügyi és Orvosképzésért Alapítványt.

A kuratórium elnöke Orbán Gábor, a Richter vezérigazgatója. 

A kuratórium tagja még Dr. Bedros Jonathán Róbert (ő az állami alapító részéről jelölt kuratóriumi tag), Dr. Gloviczki Péter érsebész professzor, aki bejegyzett lakcíme szerint nem Magyarországon, hanem Scottsdale-ben, az Egyesült Államokban él, valamint Dr. Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora és Dr. Szócska Miklós, az SE dékánja.

Korábban a NER elitképzőjét, a Mathias Corvinus Collegiumot (MCC) működtető alapítványt is kitömték Richter-részvényekkel. A Kárpát-medencei fiatalok tehetséggondozására létrehozott MCC-t fenntartó alapítvány saját tőkéje tavaly 68,6 millió forintról 424 milliárd 30 millió forintra emelkedett, tehát a vagyona több mint 2428 százalékkal nőtt. Sőt: a nekik ajándékozott Richter Gedeon Nyrt. részvénypakettnek csak az osztalékából 1,175 milliárd forint gazdagította a tehetséggondozókat.

Alapítványi tulajdonba kerül a budapesti Fudan is

Borítókép: Merkely Béla. Fotó: Kovács Attila – Semmelweis Egyetem