rövid hír

Nagy-Britannia jóváhagyta az első koronavírus elleni tablettát

Forbes
2021. november 05. 3 perc olvasás

Először Nagy-Britanniában kapott zöld utat az amerikai Merck és a Ridgeback Biotherapeutics által közösen kifejlesztett molnupiravir tabletta, ami mérföldkő lehet a járvány kezelésében.

A gyógyszerek és más egészségügyi termékek forgalmazását szabályozó brit ügynökség, az MHRA (Medicines and Healthcare Products Regulatory Agency) a molnupiravirt enyhe vagy közepesen súlyos covidfertőzésben szenvedőknél javasolta alkalmazni, akik valamilyen krónikus betegségük miatt (például cukorbetegség, szívbetegség vagy elhízás) veszélyeztetettnek számítanak, írta a Reuters.

A pozitív covidtesztet követően a lehető leghamarabb, a tünetek megjelenésétől számított öt napon belül célszerű elkezdeni a gyógyszer adagolását – közölte a szabályozó a klinikai adatokra hivatkozva.

Az Egyesült Államokban november 30-án dönthetnek a tabletta engedélyezéséről.

A Nagy-Britanniában Lagevrio névre keresztelt tabletta hatásának lényege, hogy beavatkozik a koronavírus genetikai kódjába. Naponta kétszer, öt napon át kell bevenni.

A molnupiravirrel azonos osztályba tartozó gyógyszereket állatkísérletek során születési rendellenességekkel hozták összefüggésbe. A Merck szerint az állatkísérletek alapján a molnupiravir biztonságosnak bizonyult, de az adatokat még nem hozták nyilvánosságra.

A világszerte több mint 5,2 millió ember halálát okozó világjárvány leküzdésére szolgáló tudományos kutatások eddig főként vakcinákra összpontosítottak. A Gilead-féle  infúziós vírusellenes remdesivirt és a generikus szteroid dexametazont általában csak azt követően alkalmazzák, ha a súlyos beteg már kórházba került.

A Merck molnupiravirjáról az derült ki a vizsgálatok során, hogy a betegség korai szakaszában adva felére csökkentheti a halálozás vagy a kórházba kerülés esélyét azok esetében, akiknél a legnagyobb a kockázata a súlyos betegség kialakulásának.

Stephen Powis professzor, az angol Nemzeti Egészségügyi Szolgálat (NHS) igazgatója elmondta, hogy a gyógyszert azoknak a betegeknek adják be, akiknél nagyobb a szövődmények kockázata, mivel Nagy-Britanniában a valaha volt egyik legnagyobb kihívást jelentő tél közeledik.

Nagy-Britanniában a legfrissebb hétnapos átlag szerint napi 40 ezer a covidmegbetegedések száma. Ezzel a második helyen állnak az ötször több embert számláló Egyesült Államok napi 74 ezres fertőzésszáma mögött.

A múlt hónapban az ország leköötött a Mercknél 480 ezer kezelésre elgendő molnupiravirt. A Merck közleményben közölte, hogy az év végéig 10 millió adag molnupiravir legyártását tervezi, 2022-ben pedig ennek a dupláját.

Borítókép: Fusion Medical Animation // Unsplash