Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Hiába vette meg az Amazon az MGM-et, nem minden klasszikus lesz elérhető

A héten megszületett a megegyezés: az eredetileg is nyilvánosságra került 9 milliárd dollár közelében, végül 8,45 milliárd dollárért vette meg az éppen vezérváltásban lévő Amazon a Metro-Goldwyn-Mayer Studios-t (MGM), Hollywood egyik leghíresebb stúdióját. 

Már tavaly december óta kerestek potenciális vevőket a stúdió felvásárlásához. Hiába ugyanis a nagy múlt (a Metro-Goldwyn-Mayer Studios a hollywoodi filmgyártás aranykorának a legnagyobb piaci részesedéssel rendelkező szereplője volt), a 2000-es évek óta egyre zsugorodó vállalat az elmúlt években többször finanszírozási gondokba került, így jókor jött nekik az Amazon-üzlet.

A deallel kapcsolatban arra hívta fel a figyelmet a forbes.com, hogy ennek ellenére nem minden MGM-klasszikus  – hozzájuk köthető például az Elfújta a szél, az Óz, a csodák csodája, vagy az Ének az esőben – lesz elérhető az Amazon-felhasználóknak.

Ennek pedig az az oka, hogy az 1986-os, illetve annál korábbi MGM-filmek Ted Turner és a Warnermedia tulajdonában vannak.  

9 milliárd dollárért vásárolná fel az MGM-et az Amazon

A médiamogul, többek között CNN-alapító Ted Turner 1985-ben vette meg az MGM-et, majd egy részét eladta, de a United Artisttal együtt megtartotta az 1986 májusa előtt készült mintegy 2000 film jogait. A hollywoodi aranykor fentebb említett filmjei mellett ezek között találhatók olyan későbbi klasszikusok, mint a Karácsonyi történet vagy a Hírnév.

Ez nem jelenti azt, hogy egy régebbi klasszikus sem lesz elérhető az Amazon felhasználók számára: a forbes.com szerint a Rocky és a James Bond filmek bekerülhettek az Amazon-dealbe. 

Credit: Nicola Dove © 2019 DANJAQ, LLC AND MGM. ALL RIGHTS RESERVED.

Bár a 8,45 milliárd dolláros árcédula jócskán elmarad a Disney-20th Century Fox 72 milliárdos üzlete mögött, az Amazon a felvásárlással várhatóan hasonló álmokat dédelget: tovább népszerűsítené a Prime Video-t, hogy az éppen most zajló streaming-versenyben ő se maradjon hátra.

A felvásárlás így a következő évek egyik legfontosabb stratégiai mozzanata lehet, hiszen az MGM megvételével a Prime Video kínálata a két másik óriás, a Disney és a Netflix tartalmával vetekedhet majd.

 
Oszd meg!