Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Majdnem Sültgalamb.hu lett a neve, végül a Netpincér mellett döntöttek – búcsú egy 22 éves magyar márkától

Szeptember végétől Foodpanda néven működik tovább a több mint két évtizede működő magyar márka, a Netpincér. Ezzel egy 22 éves márkanév, és annak arculata tűnik el: a városi utcaképhez szinte észrevétlenül hozzánőtt pirospólós futárok a piros dobozaikkal rózsaszín cuccokra váltanak. Alapító tulajdonosai ugyan már 2015-ben eladták a Delivery Hero vállalatcsoportnak a Netpincért, a tulajdonos most nem, csak a márkanév és a megjelenés változik. Az egyik alapítót kérdeztük, aki 1999-ben egy szakkollégiumi szobában barátjával kitalálta a Netpincért.

A betárcsázós net idején indultak

A Netpincér egyike a legnagyobb magyar céges sikersztoriknak, történetüket 2015-ben mi is megírtuk. Az üzlet ötlete egy közgázkollégiumban pattant ki Csontos Zoltán és Perger Péter fejéből az 1990-es évek végén. Az internet akkoriban alig volt benne egy átlagember mindennapjaiban, de a Kinizsi-kollégiumban már volt szélessávú net, ami segítette az indulásukat.

Érezték, hogy a betárcsázós net korában van némi merészség abban, hogy online kajarendelésre alapítanak vállalkozást,

így először – az ottani kockákra alapozva – a Schönherz-kolit plakátolták tele hirdetéseikkel. 1999. március 19-én indult el országosan a Netpincér és jó sokáig egyedül voltak a piacon. Az üzlet két év után kezdett igazán felpörögni, és majdnem egy évtizeden át évente duplázható volt a forgalom, 2008-ra elérték az évi egymillió rendelést.

Most akkor legyünk Sültgalamb?

Perger Péter a Forbes.hu-nak azt mondta a mostani név- és arculatváltás kapcsán: a Westel óta megtanulhattuk, hogy nincs olyan magyar márkanév, amit egy nemzetközi multi hosszú ideig fenn tudna vagy fenn akarna tartani. „Úgyhogy

egy kicsit büszke is vagyok rá, hogy ez 6 évig kitartott, a világszínvonalú technológiát pedig, amit az eladáskor használtunk, még öt évig használták, ami szintén jó érzés volt.

(…). Az, hogy ez egy 22 éves márka, azzal talán valaha egyszer belekerülünk a marketingtankönyvekbe is, mint az egyik legöregebb magyar internetes márka”. Ez a névváltás érzelmileg kicsit olyan nekik most, mint amikor az embernek kirepül a gyereke.

Perger Péter elmondta, anno a Kinizsi-koleszban a Netpincér mellett a Sültgalamb néven is gondolkoztak, de végül elvetették.

Perger Péter, Sziebig Péter és Csontos Zoltán 2015-ben. Fotó: Orbital Strangers

„Elmorzsoltam egy könnycseppet”

Sziebig Péter fejlesztőként csatlakozott a céghez 2000-ben, az volt a feladata, hogy amit a két alapító kitalált, azt megvalósítsa. Ő volt az, aki maximálisan kiaknázta a hatékony távmunkában rejlő lehetőségeket: az egyetemről kikerülve egyéves amerikai kalandozása közepette építgette az oldalt. Hawaii-on egy diákszálló tetején talált ingyennetet, az egyik frissítésnél onnan kódolta a netpincer.hu-t. Később ő vette át a nemzetközi terjeszkedés feladatainak egy részét.

Most azt mondja: amikor hallotta, hogy Foodpandára nevezik át a netpincért, az OLX-Jófogás összeolvadás jutott eszébe, ami szerinte szintén jó példa arra, hogy egy jól, milliárdos költésekkel felépített magyar márkát is be lehet darálni.

Piaci oldalról ugyanakkor ezek az átnevezések működnek, az emberek egy ideig még emlékeznek ugyan a régi márkára, majd megszokják és használják az újakat.

„Nekünk, akik ebben dolgoztunk, ez fájó pont, azért elmorzsoltam egy könnycseppet, hogy a mi nevünk megszűnik, de ez van, egy európai viszonylatban gondolkozó tulajdonos részéről ez racionális döntés”.

A német hátterű Foodpanda egyébként 2014 végén jelentette be a Netpincér megvételét, a magyar céggel együtt két másik országban, Szerbiában és Horvátországban is felvásárolta a legfontosabb netes ételrendelő vállalkozásokat. 2015- ös cikkünkben ezzel kapcsolatban azt ítruk, hogy a piacon óriási a harc, a különböző országok döntően alapítók kezében levő vállalkozásait sorra szerezték meg a jelenleg nagy növekedésben levő társaságok, közülük a Foodpanda koncentrál leginkább a feltörekvő piacokra. A márkát 14 országban (például Japán, Taiwan, Németország, Szingapúr) több millió ember ismeri.

Piros helyett jönnek a rózsaszín outfitek. Forrás: Foodpanda.
Oszd meg!