Eugene - Unsplash
Üzlet

„Félelem lakozik az emberben” – helyieket kérdeztünk, milyen a háború belülről

Knittel Martin
2022. február 25. 8 perc olvasás

Hatalmas sorok a boltokban és a határnál is, általános félelem – a Forbes.hu Ukrajnában élő lakosokat kérdezett, hogyan élik meg a háborút belülről.

Magyar idő szerint csütörtök hajnalban, Vlagyimir Putyin bejelentése után támadta meg az ukránokat az orosz hadsereg. A háborús konfliktus már nem csak az Oroszországgal közvetlen szomszédságban lévő donyeci és luhanszki területeken, hanem az egész országban kialakult: Kijevet és a déli kikötővárosokat is bombázzák az oroszok. Egy csapásra lett így a háború valóság közel 41 millió ukrán életében.

A fegyveres támadások következtében a háború első napján, csütörtökön hatalmas sorok alakultak ki a boltokban, a benzinkutaknál és a határon is: nagy a pánik, a fenyegetettség ekkora szintjénél nem lehet hideg fejjel gondolkodni.

Civileket – egy ukrán nemzetiségű, kijevi orvost és egy magyar, Kárpátalján élő lelkészt – kérdeztünk arról, ők belülről hogy élik meg jelenleg a háborút, mit látnak, mit várnak az orosz-ukrán konfliktus káoszában.

A félelem általános

Amennyire a helyzet engedi, próbál nyugodt maradni mindenki, mondja házastársa kormánytisztviselői állása miatt a neve elhallgatását kérő kijevi orvos (akire a könnyebbség kedvéért cikkünkben Natalija néven hivatkozunk). Ez persze nem azt jelenti, hogy ne járná át az embereket egy általános félelem: a külső kerületekben elég nehéz a helyzet, és sok tank veszi körül Kijevet.

„Mi Kijev központi részén lakunk, itt elég csendes minden, a problémák elsősorban a város végén hallhatóak. Kicsit fura, de itt nem is hallunk szinte semmit, sem embereket, sem fegyvereket. A közvetlen környezetünkben mindenki biztonságos helyre vonult. Remélem, hogy ha mi nem kezdeményezünk konfliktust [az oroszokkal], akkor ők sem fognak ránk lőni” – tette hozzá Natalyia.

Kárpátalján, a magyar határhoz közel lévő egyik község lelkésze (nevezzük Zsoltnak) arról számol be, hogy a háborús konfliktustól távolabb már nyugodtabb a helyzet. „Itt csendesebb minden, de azért itt is jelen van egy általános pánik. Mi próbálunk nyugodtak maradni. Lelkészek vagyunk, átgondoltuk, hogy nekünk egy ilyen helyzetben nem az a célszerű és bölcs döntés, hogy elhagyjuk a süllyedő hajót. Ugye a kapitány mindig utoljára hagyja el – mondja. – Viszont azért azt látjuk, hogy félelem lakozik az emberekben. Az utcán alig látni valakit.

„Eluralkodott a sorozástól, behívástól való félelem, ami elsősorban a férfiakat érinti, de a nők és a gyerekek is beleéreztek ebbe a helyzetbe.”

Zsolt szerint az emberek már számítottak arra, hogy előbb-utóbb kialakulhat a háborús konfliktus, de amikor valóban elérte az embereket az orosz hadsereg akcióinak híre, nyilvánvalóan nagyon nehéz józanul, tiszta fejjel végiggondolni a lehetőségeket. „Láttuk a 2014-es, krími konfliktust is. Az valahogy nem lepett meg minket annyira, és talán eleinte nem is volt akkora pánik, mint most. De akkor végignéztük a mozgósításokat, azt, hogy tele voltak az utcák Kijev és Kelet-Ukrajna felé induló katonai járművekkel.

Voltak behívások, élelmiszerhiány. Akkor esett le az embereknek, hogy itt miről is van szó, és most már reflexszerűen pánikolnak és lelépnek.

A donyecki háborúhoz 2014-ben innen is próbáltak besorozni embereket, de hál’ Istennek végül nem vittek el senkit. Most azért már érezhető, hogy sokkal komolyabban veszi Ukrajna a jelenlegi helyzetet. Akkor kiengedtek a határon, most meg már nem.”

Saját országukban menekültek

Vlagyimir Putyin csütörtök hajnali beszéde után sok ukrán lakos megindult a határ felé, hogy nyugatra meneküljön a háború elől. „Magyarország, Szlovákia felé utaztak az emberek. Nagyon sok kijevi autót láttam, egyik pillanatról a másikra lettek rengetegen. Tegnap reggel voltam az egyik határközeli benzinkúton. Amikor beálltam, még csak 5-6 autó volt előttem, mire sorra jutottam, már legalább 50-en álltak mögöttem. Annyira gyorsan történt minden. Ahogy meghallották az emberek reggel a híreket, eluralkodott rajtuk a pánik” – mondja a lelkész.

Délután autónként már csak 20 litert lehetett tankolni, teszi hozzá Zsolt.

Kijev elcsendesedése előtt is nagy volt a zaj, tumultus alakult ki az utakon. „Tegnap hatalmas dugók voltak, de aki tegnap nem ment el, az próbál a helyén nyugton maradni – mondja Natalija. – Nagyon ijesztő gondolat, hogy bárhova is menjünk, mert nagyon közel vannak a tankok Kijevhez.”

Az orvos szerint Kijevből az emberek 30-40 százaléka mehetett nyugatra, a kárpátaljai lelkész szerint még megtippelni is nehéz, hogy hányan pakoltak össze és utaztak el. „Még ma szembesülök vele, hogy ez is elment, az is elment… de annyira nem sokan, talán 10-20 százaléka ment el az embereknek. Viszont azt látni kell, hogy a környező községek nagyjából fele külföldön dolgozik, így emellé még 10-20 százalék már számottevő.”

Zsolt községét már figyelmeztették is, hogy a megindult, de a határon már átjutni nem tudott emberek és a konfliktus súlyosodása miatt folyamatosan várható civilek miatt be kell majd fogadni menekülteket. „Az egyik község már be is fogadott több száz menekültet. Akik nem tudtak átmenni a határon – és tegnap este óta nem engedik át a 18 és 60 év közötti férfiakat – azok itt ragadtak.

De ez a dolgunk, hogy befogadjuk őket” – mondta a lelkész.

Pánikvásárlások és dezinformáció

Az emberroham nem csak a határokat, a boltokat is érintette a háború kirobbanásának napján: sokan pánikvásárlásba kezdtek a kialakuló élelmiszerhiánytól való félelem miatt. Pedig a létfontosságú élelmiszerboltok – Kijevben is, Kárpátalján is – továbbra is nyitva tartanak, a készlet pedig egyelőre csak a nagyvárosban csappant meg.

„Tegnap nem is mentünk bevásárolni, de ma már sokkal könnyebb a helyzet. Mi is elmentünk a helyi szupermarketbe, és ugyan kevés élelmiszer volt, mégis mindenhez hozzájutottunk, amit szerettünk volna megvenni”

– mondja Natalija, majd hozzáteszi: az élelmiszerüzletek és a benzinkutak nyitva tartanak, minden más bolt azonban bezárt.

 „Az élelmiszerboltok nyitva vannak, de az egyéb szakboltok már itt is bezártak. Van kenyér, van étel. Tegnap eluralkodott a pánikhangulat az embereken, gyorsan elkezdtek vásárolni, mintha vége lenne a világnak. De folyamatos az élelmiszerellátás, nincs ebből probléma” – mondja Zsolt.

Sokkal inkább gond, hogy hiteles információkhoz nem jutnak az emberek: a leggyorsabban Youtube-ról és Tiktokról értesülnek a közösségek, de ez sok félrevezető információt szül. „Ugyanazokat a bombázásokat, amik Kelet-Ukrajnában történnek, feltették újra a Tiktokra, azzal a felirattal, hogy ez már itt történik a közelünkben. Ott volt az Ungvár felirat, és emiatt az emberek még inkább aggódnak – szóval azért a hisztériakeltés is megy, ezt tudni kell. Nagyon sok a hamis információ”- tette hozzá a lelkész.

Van némi ellenállás, de talán mégsem annyira jelentős

A háborús konfliktus növekvő feszültségei ellenére sem a kijevi orvos, sem a kárpátaljai lelkész nem tervez azzal, hogy elhagyja otthonát. Jelenleg nem látják különösebb értelmét. Natalyia bízik abban, hogy a civilekkel szemben nem lépnek fel agresszíven az oroszok, és szerinte a legokosabb, legbiztonságosabb döntés az, ha otthon, nyugton marad.

„Valószínűleg Kijevben hamarosan vége lesz a harcnak. Szerintem 24 órán belül, de 2-3 napon belül biztosan. Ezek után valószínűleg a kormányt az oroszok lecserélik majd a saját embereikkel” – mondja az orvos.

„Én nem látok annyira bele, és lelkészként nem is értek nagyon a témához, de úgy gondolom, hogy itt már eldőltek a dolgok. A tegnapi, gyors eseményeket látva azt szűrtem le, hogy ugyan van némi ellenállás, de ez mégsem annyira komoly” – mondja Zsolt.

„Eldőltek a dolgok. Már csak leverekszik a meccset.”