Eugene - Unsplash
rövid hír

Ukrajna: lépne az EU, robbanások Kijevben – ez történt az éjjel

Forbes
2022. február 25. 3 perc olvasás
  • Péntek reggel Volodimir Zelenszkij ukrán elnök országos beszédet mondott, melyben megerősítette, hogy több orosz csapás érte kora reggel a fővárost és az ország más részeit, írja a BBC. Oroszország keleten, északon és délen is előrenyomult, a legsúlyosabb harcok a keleti szakadár régiókban, valamint Harkovban, a második legnagyobb városban tapasztalhatóak a brit lap szerint. A csernobili atomerőmű területe az orosz erők kezébe került, az Egyesült Államok szerint az oroszok ukrán katonákat ejtettek túszul.
  • Kijevben péntek hajnalban több robbanást is lehetett hallani, helyi hírek szerint lángokban áll egy kilencemeletes lakóház. Kijev polgármestere, Vitalij Klicsko Twitteren azt írja, legalább három ember megsérült. Az amerikai védelmi miniszter tájékoztatása alapján mindössze kilométerekre vannak a Fehéroroszország felől támadó orosz csapatok Kijevtől. A főváros Antony Blinken amerikai külügyminiszter szerint még ma ostrom alá kerülhet.
  • Ukrajnában tegnap legalább 137 civil és katona halt meg.
  • Az éjjel megállapodtak az EU vezetői abban, milyen szankciókkal sújtanák a tegnap hajnalban Ukrajna ellen háborút indító Oroszország ellen. Az Európai Unió tagállamai állam- és kormányfői a csütörtök esti és péntek éjszakába nyúló rendkívüli csúcstalálkozójukon megállapodtak az Oroszország elleni új szankciócsomagról, amely az ország pénzügyi szektorára, az energia- és a közlekedési ágazatára, a kettős felhasználású termékekre, valamint az exportellenőrzésre és az exportfinanszírozásra, a vízumpolitikára, és további orosz személyek szankcionálására terjed ki. A csomag jelenleg a külügyminiszterek jóváhagyására vár. Az uniós csúcs fejleményeit ebben a cikkben foglaltuk össze röviden.
  • Az EU-csúcs után Emmanuel Macron francia elnök telefonon beszélt Vlagyimir Putyinnal, amire az ukrán elnök kérte meg, mert ő nem tudta elérni az orosz elnököt. A fegyveres konfliktus kezdete óta ő volt az első nyugati vezető, aki beszélt Putyinnal. Macron a beavatkozás leállítására kérte Putyint, valamint átadta Zelenszkij üzenetét is, hogy az orosz elnök vegye fel vele a kapcsolatot.
  • Újabb szankciók mellett döntött az Egyesült Államok is. Az ország korlátozza Oroszországot, hogy dollárban, euróban, fontban és jenben kössön ügyleteket, és hogy a világgazdaság része legyen; befagyasztja egyes orosz bankok számláit, köztük a második legnagyobb VTB-ét, hogy ne tudják finanszírozni az orosz haderőt; korlátozza Oroszországot, hogy high-tech felszereléshez férjen hozzá; szankcionálják az orosz bankokat, amelyek együttesen ezermilliárd dollár feletti vagyonnal rendelkeznek. Joe Biden amerikai elnök tegnap késő esti beszédéről itt írtunk.