A péti Nitrogénművek. Fotó: Forbes archív / Orbital Strangers
Fotó: A péti Nitrogénművek. Fotó: Forbes archív / Orbital Strangers
Üzlet

Újraindulhat Bige László szolnoki gyára

Forbes
2019. augusztus 06. 2 perc olvasás

A műtrágyakirály gyára eddig zárva volt, jogi úton támadták meg a katasztrófavédelem korábbi döntését, az ügy fellebbezés miatt húzódott eddig. A gyár vizsgálatának még nincs vége. 

A péti Nitrogénművek tulajdonosa, Bige László. Fotó: Forbes archív / Orbital Strangers

A péti Nitrogénművek tulajdonosa, Bige László. Fotó: Forbes archív / Orbital Strangers

A Debreceni Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság helyt adott a Bige Holding Kft. azonnali jogvédelem iránti kérelmének, amely arra irányult, hogy jogerős ítéletig működhessen a szolnoki gyár – idézi az Index a törvényszék keddi közleményét.

A bíróság tehát elrendelte a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság mint iparbiztonsági hatóság határozatának halasztó hatályát a per jogerős befejezéséig. Korábban az elsőfokú bíróság is ugyanígy döntött, de a katasztrófavédelem fellebbezése miatt zárva maradt a gyár, most azonban a jogvédelem ügyében született jogerős ítélet értelmében kinyithat a vizsgálat idejére.

Az ilyen eseteknél a bíróság azt mérlegeli, a közigazgatási cselekmény végrehajtásához fűződő közérdek, valamint a végrehajtás által okozott fenyegető hátrány (itt anyagi kárról van szó) elhárításához fűződő felperesi magánérdek ütközésekor az adott helyzetben melyik védelme jelent kisebb hátrányt. Amennyiben magából a támadott határozatból indokolhatóan nem derült ki, hogy veszélyes anyag jutott a környezetbe, vagy hogy személyek vagy környezet egyéb más módon veszélyeztetve lenne, az utólag nem pótolható. Ebben az esetben a határozat kizárólag az óleumtorony és a cirkulációs tartályok tekintetében tartalmazott kötelezést, a határozatból ezek vonatkozásában nem volt megállapítható életre, környezetre vonatkozó veszély, ezért döntött az első fokú bíróság úgy, hogy üzemelhet a gyár, a másodfok pedig helyben hagyta az ítéletet.

Az ügy előzményeiről itt írtunk bővebben:

Bige: ötödével drágulhat a műtrágya a gazdáknak, ha bezár a szolnoki gyár

Borítókép: A péti Nitrogénművek. Fotó: Forbes archív / Orbital Strangers