Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Az NHB Akadémia utcai központja.

Újra lépett az MNB Szemerey bankjának ügyében

 Az MNB – a hitelintézet likviditási helyzetének rendezése érdekében – további 30 nappal meghosszabbította az NHB Banknál tavaly decemberben elrendelt betétkifizetési korlátozást – tudatta a jegybank a Forbes.hu szerkesztőségével. 

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) ma közzétett végzésében 2019. január 17-től

további 30 nappal meghosszabbította a betétek és más visszafizetendő források kifizetésére vonatkozó korlátozását

az NHB Növekedési Hitel Bank Zrt.-nél (NHB Bank).

Mint emlékezetes, a jegybank 2018. december 18-i végzésében rendelte el a hitelintézetnél a betétek kifizetésének korlátozását, 7 millió forintban maximálva az intézkedés hatálya alatt felvehető összeget, valamint megtiltotta a bank részére további kötelezettségek vállalását. Az azonnali intézkedés oka az volt, hogy az NHB Bank likviditási vizsgálata során a jegybank megállapította, hogy a hitelintézet likviditási helyzete jelentősen romlott. A jegybanki intézkedések nem érintik az NHB Bank befektetési szolgáltatási tevékenysége keretében kezelt ügyfélpénzeket és eszközöket.

Az MNB decemberi végzésében felszólította a bank vezetését és többségi tulajdonosát arra, hogy tegye meg a likviditási helyzet rendezéséhez szükséges intézkedéseket. A kötelezésnek megfelelően a hitelintézet intézkedési tervet nyújtott be a jegybanknak, s megkezdte a likviditási helyzet orvoslására vonatkozó intézkedéseinek teljesítését. A korlátozásoktól eltekintve a hitelintézet a megszokott rendben végzi napi működését – írja az MNB.

A jegybank jelen időszakban is folyamatosan nyomon követi az NHB Bank likviditási és egyéb pénzügyi mutatóinak helyzetét. A bank részesedése a magyar hitelintézeti szektor összesített mérlegfőösszegének csupán 0,2 százalékát teszi ki, likviditási helyzete semmilyen módon nem fenyegeti a magyar pénzügyi közvetítőrendszer stabilitását.

Háttér 

Az NHB egy viszonylag kicsi bank, amely Szemerey Tamás tulajdona, az ügy pikantériája, hogy Szemerey Matolcsy György jegybankelnök rokona, bankja hitelezte például Matolcsy fiának több üzletét is. Szemerey szerepelt a januárban publikált Forbes-listán is, a 27- leggazdagabb magyarként, amit alapvetően annak köszönhetett, hogy a tőzsdére készülő MKB harmada is az ő kezében volt. Ezt azóta eladta Mészáros Lőrinc üzlettársának, Szíjj Lászlónak.

Hivatalos: Mészáros és üzlettársa az egyik legnagyobb magyar bank 81,5 százalékos tulajdonosa

 

Oszd meg!