National Cancer Institute, Unsplash
Üzlet

Új vizekre evez az IBM, két cégként folytatja tovább

Forbes
2020. október 09. 1 perc olvasás

Kettéválik az IBM: hagyományos tevékenységeit új cégbe helyezi ki, a mesterséges intelligencia és a felhőalapú technológia marad.

Bejelentette az International Business Machines (IBM), hogy mostantól két társaságként működik tovább, írja a BBC. A kettéválás célja, hogy mostantól jobban tudjon fókuszálni a felhőalapú technológiával és a mesterséges intelligenciával kapcsolatos tevékenységeire, melyek jövedelmezőbbek, mint a tradicionális szolgáltatások. Az IBM ezeket viszi majd tovább, a „hagyományos” IT-szolgáltatói tevékenységeket pedig egy kevéssé túlgondolt nevű új cég, a Newco veszi át. Az IBM-nek egyelőre jót tett a bejelentés, a részvények a hír közlése után 6 százalékot drágultak.

Jelenleg a felhőalapú szolgáltatások piacát az Amazon Web Services és a Microsoft uralják; a kettéválással az IBM-nek az a célja, hogy maga mögött hagyja az alacsony marzsú tevékenységeit, melyeket folyamatosan kannibalizál az automatizáció és a cloud.

Az IBM-nek jelenleg 352 ezer alkalmazottja van, a kettéválás 5 milliárd dollárjába kerül majd a társaságnak.

Arvin Krishna vezérigazgató szerint a Newco éves bevétele 19 milliárd dollár körül alakul majd, a Fortune 100 vállalatoknak mintegy 75 százalékát fogja kiszolgálni részvénypiaci debütálásakor. Az új cégnél mintegy 90 ezer alkalmazott dolgozik majd.

Borítókép: NCL, Unsplash