Megújult a Forbes magazin, odatették magukat Amerikában

Új dizájnt kaptunk Amerikából, és boldogok vagyunk vele. A legtöbb változáshoz kell egy kis idő, míg hozzászokik az ember, ehhez nekem igazán nem kellett. Kézbe vettem az új amerikai lapot […]

Bővebben

Új vagy használt lakást érdemes venni?

Idén még nehezebben válaszolható meg, hogy új vagy használt lakást érdemes-e venni, mert sose látott ütemben nő az új építésű lakások kínálata. 

Az új építésű lakások négyzetméterára 121 ezer forinttal drágább a használtnál, ha a fővárosi ingatlanárakat vizsgáljuk – derül ki a Duna House elemzéséből. Az új lakásoknál ez átlagosan 635 ezer forintos, míg használt téglalakásoknál 514 ezer forintos négyzetméterárat jelent. Például egy 60 négyzetméteres lakás 7,3 millió forinttal drágább újonnan, mint ugyanekkora használtan.  A XIII. és a XI: kerületben pedig sokszor közel azonosak az árak a két típusnál.

De a felújítási költségeket is beleszámolva a különbség jóval kisebb lehet. A CSOK megváltozott feltételei, a 3 gyerek esetében járó 10 millió forintos államilag támogatott kedvezményes hitel, az illetékkedvezmények különböző mértékei, vagy akár egy régi lakás fűtéskorszerűsítésnek költségei és a hosszabb távon számított rezsiköltségek is komoly döntési tényezők lehetnek. Persze a funkcionalitás és a modern elrendezés az új és újszerű lakások esetében felülírja a négyzetméter alapú nagyság fontosságát.

 

"Különös szervezetem van. Nem emlékszem rá, hogy munka közben valaha is elfáradtam volna, csak a semmittevés merít ki végképp."