Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Új részletek derültek ki a zárásról

A virágboltok március 8-án még nyitva maradhatnak, utána nekik is be kell zárni, a bölcsődék is nyitva maradnak. 15-20 ezer kórházi ellátásra szoruló betegre számítanak. 

Tragédia lesz, ha nem lépünk” – mondták járványügyi tudósok, amelynek nyomán a kormány szigorítások mellett döntött. Orbán Viktor miniszterelnök közölt néhány új részletszabályt szokásos péntek reggeli rádióinterjújában.

A március 15-e utáni héten tervezik meg, hogy húsvétig milyen fokozatokban nyitnak. Addig azonban zárni kell, mert a harmadik hullám erősebb, mint a második, és már most több beteg van, mint a novemberi csúcson volt – mondta a miniszterelnök.

Március 8-án a virágboltok még nyitva maradhatnak

nőnap alkalmából, hogy a virágosok eladhassák a készleteiket. A bölcsődéket megpróbálják nyitva tartani, de elképzelhető olyan helyzet, ahol ezeket is be kell zárni. A bértámogatást és az adókedvezményt kiterjesztik a szigorításban érintett szektorokra, elengedik a márciusi bérleti díjakat, a katásoknak ebben az időszakban nem kell fizetniük, a bértámogatást és az adókedvezményeket a szállodákhoz és éttermekhez hasonló módon kapják a most érintettek.

A járványügyi szakértők véleménye eltér abban, hogy mennyi idő szükséges a felfutó görbé megtöréséhez. Átlagosan két hétről szóltak a vélemények, a kormány ezért döntött emellett, azonban sokan úgy gondolják, a nyitást is csak lassan és körültekintően lehet végezni, hogy elkerülhessük a negyedik hullámot.

A nyomás a kórházakon lesz

15-20 ezer kórházi ellátásra szoruló betegre számítanak, így a nyomás újra a kórházakra nehezedik.

Bevonják a munkába a rezidenseket, a végzős medikus hallgatókat és elképzelhető, hogy magánegészségügyi dolgozókat is.

Felpörgetnék azonban az oltást,

május elejére 4,7 millió embert terveznek beoltani, július elejére 8 milliót,

tehát gyakorlatilag a nyájimmunitáshoz szükséges mennyiséget. Eddig 862 953 fő kapta meg legalább az első adag oltást, és 2,9 millióan regisztrálnak a vakcinainfón.

Orbán Viktor kitért arra is, miért pontatlanok az oltásértesítők: a regisztrációban megadott lakcímek és elérhetőségek eltérhetnek a gyakorlatban használtaktól, ezért ezek felülvizsgálatára megalakult egy munkacsoport, hogy pontosabbak legyenek az értesítések. Áprilisban mindennap, így húsvétkor is oltani fognak.

Borítókép: Bermix Studio // Unsplash

Oszd meg!

Senki nem tud olyan cselekedetszerűen hazamenni, mint az angolok.