Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Andreas Selter / Unsplash

Új rekord: soha nem használták még ennyien a párizsi Bubit

Közel 190 ezer kölcsönzést mértek június 23-án a párizsi közbringahálózaton. A Vélib’ 13 éves fennállása alatt ez volt a valaha volt legmagasabb érték a francia fővárosban.

Közel 190 ezer, egészen pontosan 189 430 kölcsönzést mértek kedden a „párizsi Bubikon”. Ez új rekord a rendszer 13 éves fennállása óta.

A Vélib’ névre hallgató közbringarendszer 2007. július 15-én kezdte meg működését a francia fővárosban. A rendszer erőssége, hogy folyamatosan bővül: a rekorddöntés napján összesen 1380 állomás és 189 ezer bringa várta a felhasználókat a fővárosban és a környező 55 településen.

Csak idén májusban közel 2,9 milliószor utaztak meg és 10,3 millió kilométert tekertek a felhasználók.

A napi 190 ezres szám jelentős ugrást takar, mivel április végén még körülbelül hatodennyi úthoz választották a közbiciklit – igaz, ez az adat sem reprezentatív, mivel a járványhelyzet mélypontjáról van szó. Egy korábbi, átlagos napon körülbelül 80-90 ezer kölcsönzés történt, az új rekord ehhez a bázishoz viszonyítva egy alapos duplázást jelent.

A bővülésben a járványhelyzet mellett egyébként szerepe lehetett annak is, hogy új típusú, elektromos rásegítésű bicikliket is bevetettek. Ezt bizonyítja az is, hogy a közel 190 ezer út több mint fele, összesen

100 ezer kölcsönzés elektromos rásegítésű biciklivel történt.

A Vélib’ 2017-ben jelentette be, hogy elektromos modellekkel is bővíti flottáját.

Korábbi Vélib’-bérletesként elmondhatom, hogy a rendszer felhasználóbarát, tényleg ügyesen van kitalálva. A biciklik ott is nehezek, 22,5 kiló a tömegük – a lényeg, hogy strapabíró legyen, és ne csábítson hosszú utazásokra, hogy a biciklik pörögjenek a felhasználók között. A Vélib’ egyetlen lényeges előnye a Bubival szemben, hogy a kártya formátumú bérlet birtokában érintéssel egy pillantás alatt ki lehet kölcsönözni a bicikliket, nincs szükség a telefonszám és a PIN megadására.

A napi utazások száma április vége óta. Forrás: http://blog.velib-metropole.fr

A fenti, azért nem elviselhetetlen hibája ellenére a Bubi népszerűsége is láthatóan megnőtt a felhasználó körében. Ráadásul, ahogy mi is írtunk róla korábban, Budapesten is rekordokat döntött a biciklihasználat.

Borítókép: Andreas Selter / Unsplash
Oszd meg!

"Én azt a definíciót szeretem, hogy ott kezdődik a big data, ahol az adatmennyiség elkezd problémává válni."