Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Új lakásokat épít az egész ország, de még többet akarunk

Budapest és a nagyvárosok után már a kistelepülésekre is elért a lakásépítési láz, de a kereslet még mindig óriási. A beruházásokat ugyanakkor visszatartja a munkaerőhiány és a dráguló kivitelezési költségek.

Pénteken adta ki a Központi Statisztikai Hivatal a lakáspiaci gyorsjelentését, ami alapján kijelenthető, hogy folytatódik a lakásépítési boom az egész országban. 2017-ben összesen 14 389 új lakás épült, ez 44 százalékos növekedést jelent 2016-hoz képest. Az építési engedélyek száma is 20 százalékkal nőtt, számszerűen 37 997 engedélyt adtak ki a hatóságok. A kérelmek közel harmadánál éltek az egyszerűsített bejelentéssel az építtetők.

A területi eloszlásban ugyanakkor vannak különbségek. Budapesten már nem nőtt az épített lakások száma, a vidéki építések húzták fel a statisztikát: a városokban és a községekben több mint másfélszer annyi lakás épült, mint az előző évben. Emellett a használatba vett új lakások mérete is nőtt egy félszobányit: 6 négyzetméterrel gyarapodott, átlagosan 100 négyzetméterre.

Még többet akar a piac

Az építési engedélyek és az épített lakások növekedése is érthető az ingatlan.com szerint, a piacbővülést magyarázza, hogy Budapesten 70 százalékkal, a megyei jogú városokban pedig 90 százalékkal nőtt a kereslet az új lakások iránt.

Balogh László, az ingatlan.com szakértője szerint ugyan „a kereslet évek óta egyre erősödik az új lakások iránt, de az elmúlt években még kevés lakás került átadásra. A vevők egy része tervezőasztalról már vásárolt új lakást, sokan azonban óvatosabbak voltak, megvárták, hogy az adott lakás félkész vagy átadás előtti állapotba kerüljön és ekkor döntöttek a vásárlásról.”

A fővárosban és a nagyvárosokban főleg vállalkozók értékesítési céllal építenek, a kisebb városok és községekre a saját erőből történő családiház-építés a jellemző.

A beruházók nehezen tudják tartani a lépést a piaci kereslettel:

a kevés munkás és a növekvő kivitelezési költségek ugyanakkor visszahúzzák a fejlesztőket.

Több új lakás, drágábban

A kereslet és kínálat közötti különbség valamelyest csillapodik 2018-ban a Cordia Zrt. ingatlanfejlesztő előrejelzése szerint: az idén az ingatlanfejlesztők által meghirdetett határidők alapján akár 10 000 új otthon is megkaphatja a használatba vételi engedélyt Budapesten, ami több mint háromszorosa a 2017-ben mért közel 2800-as értéknek.

Az ingatlan.com szakembere kiemelte, hogy a fővárosban tavaly 9 százalékkal kevesebb lakás épült eladási céllal 2016-hoz képest, ami legfőképpen a szűkös építőipari kapacitásoknak és a munkaerőhiánynak köszönhető. Szűk kapacitások következményeként a lakásépítés költségei is elszálltak, és még nincs vége a Cordia vezérigazgatója, Földi Tibor szerint.

„Lassuló ütemben, de tovább nőnek majd a kivitelezési költségek, ezért – valamint az új lakások iránti erős kereslet miatt – az új építésű otthonok áremelkedése sem áll meg. 2018-ban a fővárosi újlakásárak 8-10 százalékos növekedése várható.”

Oszd meg!