Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Takarék

Új bank jön létre, az ötödik legnagyobb lesz, egy hétig ki sem nyit az átállás miatt

A takarékszövetkezeti szektor átalakításának legjelentősebb állomásaként 2019. október 31-én tizenegy takarékszövetkezet és két bank egyesül a Takarékbank Zrt-ben – áll a pénzintézet szerkesztőségünknek eljuttatott közleményében. Novembertől a Takarék Csoport egyetlen univerzális kereskedelmi bankja több mint 1,1 millió ügyfelet szolgál ki és az ország legnagyobb fiókhálózatát működteti.

A Takarékbank Zrt. mérlegfőösszegét tekintve az ország ötödik legnagyobb pénzintézetévé válik. A jogi egyesüléssel egy időben a Takarék Kereskedelmi Bank Zrt. informatikai rendszerét egyesítik a Takarékbank Zrt. már működő hálózatával, ezért ötnapos informatikai átállás után, november 6-án indulnak újra a bank szolgáltatásai, mely az új Takarékbank Zrt. minden fiókját és szolgáltatását érinti.

A 2010-es évek elején még több mint 120 kisebb-nagyobb takarékból álló integráció

2017 végére 12 regionális takarékszövetkezetben egyesült. 2018. november 30-án a Takarék Csoport központi bankjának közgyűlésén a takarékok úgy döntöttek, hogy egyetlen, országos lefedettségű kereskedelmi bankban egyesülve folytatják tevékenységüket.

A szektor végső integrációjának meghatározó lépéseként 2019. április 30-án létrejött a Takarékbank Zrt. a Mohácsi Takarék Bank Zrt., a Pannon Takarék Bank Zrt., és a B3 Takarék Szövetkezet egyesülésével, átvéve a Takarék Csoport irányító szervezete, az MTB Magyar Takarékszövetkezeti Bank Zrt. lakossági és vállalati számlaszerződés-, betét- és hitelállományát is.

Az országos fúzió lezárásaként, 2019. október 31-én egyesül tizenegy takarékszövetkezet – a 3A Takarékszövetkezet, a Békés Takarékszövetkezet, a Centrál Takarékszövetkezet, a Dél Takarékszövetkezet, a Fókusz Takarékszövetkezet, a Hungária Takarékszövetkezet, a Korona Takarékszövetkezet, az M7 Takarékszövetkezet, a Nyugat Takarékszövetkezet, a Pátria Takarékszövetkezet és a Tiszántúli Takarékszövetkezet –, valamint a Takarék Kereskedelmi Bank Zrt. és a Takarékbank Zrt.

Bár a fenti társaságok cégjogi egyesülése már 2019. október 31-én megtörténik, a Takarékbank Zrt. – egy hosszú hétvége és egy kétnapos bankszünnapot követően –2019. november 6-án kezdi meg működését, mely az egyesülésben érintett fenti társaságok teljes fiókhálózatát érinti.

Az átállás alatt, 2019. november 1-jétől november 6-áig nem nyitnak ki a bankfiókok, átmenetileg nem fog működni a netbank és a mobilapplikáció, nem lehet utalásokat kezdeményezni és fogadni.

2019. november 6-án, szerdán ismét kinyitnak a fiókok és akkortól működnek majd újra az elektronikus szolgáltatások, illetve aznap könyvelik le a 2019. október 31-e után érkezett megbízásokat. Ebben az időszakban a bankkártyával rendelkező ügyfeleink az ATM-ekből a 2019. október 31-i záró fedezetük összege erejéig tudják igénybe venni a bankkártyával igénybe vehető szolgáltatásokat.

Az új Takarékbank Zrt. az országban messze a legnagyobb fiókhálózata révén továbbra is biztosítja a fővárosi és vidéki lakosok, vállalkozások és intézmények korszerű pénzügyi termékekkel való ellátását, hozzájárul az esélyegyenlőség megteremtéséhez és a vidék felzárkóztatásához – áll a közleményben.

Még nagyobb lehet

A privatizációra szánt Budapest Bank megvásárlására a legnagyobb esélyes az MKB vagy a Takarék-csoport lehet, ezzel már igen komoly pénzügyi szolgáltató jönne létre, amely a Csányi-féle OTP kihívója is lehet akár írtuk néhány hónappal ezelőtt.

 

Mészáros Lőrinc megjelent a Takarékbankban

Borítókép: Takarék Csoport (Facebook)

Las Vegas az a hely, ahol a pénz tényleg tud beszélni. Azt mondja: viszlát.