Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Fotó: Max Max / Unsplash

Úgy vesszük a lakást, mintha nem lenne holnap – csúcsot dönthet márciusban a lakáshitel igénylés

A növekvő igénylések mögött a bővülő lakástámogatások, az olcsó lakáshitelek, valamint a koronavírus miatt átalakuló igények állnak.

Nem elég, hogy az év elején magára talált a lakáshitel piac, de a Bankmonitor szakértői szerint a folyósított hitelösszeg 2021. márciusában elérhette a 100 milliárd forintot is – írják a Forbes.hu-nak eljuttatott közleményükben.

A járványhelyzet betett a lakáspiacnak, de idén már jelentős a felfutás

A Bankmonitor a saját lakáshitel kalkulátorukat használók körében végezte el felmérését, ami alapján megállapítható, hogy a kölcsön iránt érdeklődők száma az utóbbi időben folyamatosan nőtt.

Az ügyfelek számára megvalósult lakáshitel folyósítás tavaly márciushoz képest ötven százalékkal emelkedett.

Az adatokat összehasonlítva a korábbi időszak értékeivel azt sem tartják kizártnak, hogy a márciusban folyósított lakáshitelek összege meghaladta a 100 milliárd forintot.

Ez egy jelentős, nagyságrendileg 45 százalékos, növekedés a 2021. februárban folyósított 68,7 milliárd forint lakáskölcsönhöz képest.

A banki összehasonlító portál szerint négy tényezőnek köszönhető a megnövekedett hiteligénylés.

A járvány ellenére is pluszban maradt a lakáshitelpiac, de mitől?

Bővülő támogatások

A 2021-ben bevezetett lakástámogatások köre jelentősen bővült, és ez magával hozta a hiteligénylők számának növekedését.

  • Idén januártól az új építésű lakások áfáját – akár vásárlás, akár generálkivitelezővel történő építés esetén – visszacsökkentették 5 százalékra. (Tavaly 27 százalék volt az adó mértéke.) Ez pedig – részben, vagy egészben – megjelenhet a vételárakban, kivitelezői költségekben is.
  • Az 5 százalékos áfát is visszaigényelheti a család, amennyiben csok támogatást is igényelnek a vásárláshoz.
  • 2021-től a lakásvásárlásokhoz – legyen az új, vagy használt ingatlan – kapcsolódó vagyonátruházási illetéket is elengedik azok számára, akik családi otthonteremtési kedvezmény felhasználásával vennék meg új otthonukat.
  • A gyermeket nevelő szülők meglévő otthonuk korszerűsítésére felújítási támogatást kaphatnak az idei évtől: a munkálatok költségének a felét, legfeljebb 3 millió forintot igényelhetnek a családok utólag.
  • A felújítási támogatáshoz kapcsolódó munkálatok előfinanszírozására bevezette a kormány a támogatott otthonfelújítási hitelt. A kölcsön összege maximum 6 millió forint, a futamidő nem haladhatja meg a 10 évet, a kamat mértéke pedig a kölcsön lejáratáig fixen 3 százalék.
  • A tetőtér-beépítéssel kialakított lakások finanszírozására is megkaphatják a családok az új építésű lakáscélokhoz kapcsolódó, emelt összegű csok támogatást.

Emellett továbbra is elérhető a csok támogatás és a Babaváró hitel.

Egyszerűbb és olcsóbb lesz lakáshitelt felvenni, de nem minden esetben

Csúcson a lakásvásárlás

A Duna House  adatai alapján már februárban csúcsot döntött az adásvételek száma, ami tovább emelkedett márciusban. 2021. márciusában becslésük alapján 15 630 használt lakást vásároltak, ilyen sok adásvételi szerződést nem kötöttek az elmúlt 10 év egyetlen hónapjában sem.

A vevők egy részének lakáshitelre is szüksége van, vagyis a februárban és márciusban vásárlók közül sokan igényeltek lakáskölcsönt, ezek egy részét pedig már márciusban folyósíthatták a bankok.

A változó igények sokszor drágábbak

A járvány és a karantén sok ember lakásigényeit átalakíthatta: az ingatlanszakértők szerint megnőtt az érdeklődés a nagyobb alapterületű, önálló kerttel rendelkező otthonok iránt. 

Az új igényekkel rendelkező vevők is megjelentek a lakáspiacon, akik gyakran csak hitel igénylésével tudják megvenni álmaik otthonát.

Olcsó lakáshitelek

Továbbra is nagyon kedvező feltételek mellett lehet lakáshitelt igényelni: a jelenleg legnépszerűbb 10 éves kamatperiódusú piaci lakáshitelek között már találni olyat, amelynek kamata nem éri el a három százalékot, azaz olcsóbb, mint a támogatott csok.

Ugyanakkor nincs garancia arra, hogy a kedvező kamatkörnyezet sokáig velünk maradna: a banki kamatköltségek már jelentősen megemelkedtek az elmúlt hónapokban.

Fotó: Max Max / Unsplash

 

Oszd meg!

Arra fókuszálunk, hogy mi az emberek természetes erőssége, és a vezetőségi időnket arra szánjuk, hogy megpróbálunk lehetőséget találni nekik, hogy minden nap használhassák ezeket az erősségeiket.

Sheryl Sandberg, a Facebook ügyvezető igazgatója