Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Tierra Mallorca / Unsplash

A járvány ellenére is pluszban maradt a lakáshitelpiac, de mitől?

Míg a piaci feltételekkel elérhető konstrukcióknál 1 százalékos csökkenés következett be tavaly, addig az államilag támogatott lakáshiteleknél több mint 20 százalékos volt a bővülés. Nőtt a lakáshitelre jogosultak tábora, és inkább a biztonságosabb, fix kamatozású hiteleket választják.

Szerény mértékben, de növekedni tudott a magyarországi lakáshitelpiac 2020-ban. Összesen 928 milliárd forint értékben kötöttek lakáshitel-szerződéseket a bankok tavaly, ami 1,9 százalékkal haladja meg az egy évvel korábbi, 911 milliárd forintos összeget – derül ki a Money.hu közleményéből.

A többlet ellenére látszik a járványhatás a tavalyi számokon.  A 2015 és 2018 között évente elért 29-39 százalékos, valamint 2019-es 7 százalékos emelkedéshez képest a múlt évben csak 2 százalék alatti többlet jött össze. A bizonytalan gazdasági környezetben sokan halasztották a tervezett lakásvásárlást. 

A hitelfelvevők egyre tudatosabbak 

A piaci feltételekkel elérhető lakáshitelek összege 1 százalékkal, 778 milliárd forintra csökkent.

A támogatott hiteleknél 21 százalékos bővülés történt, így 145 milliárd feletti eredménnyel zárták a múlt évet.

Összességében a múlt évi növekedés a támogatott lakáshiteleknek köszönhető, amiben lényeges szerepet játszott az úgynevezett bázishatás. 2019 közepén jelentősen bővült a támogatott lakáshitelekre jogosultak tábora, azóta a kétgyermekesek is felvehetik a 10 millió forintos kedvezményes lakáshitelt, emiatt a múlt év első felében az egy évvel korábbihoz képest jelentős növekedést mutattak a támogatott kölcsönök. 

A legbiztonságosabb, több mint 10 évig fix törlesztőrészletű lakáshitelek masszív, 29 százalékos többlettel zárták a múlt évet.  A hitelfelvevők egyre tudatosabbak, inkább a kiszámítható konstrukciókat választják a változó kamatozású lakáshitelekkel szemben, amelyek törlesztőrészlete jellemzően 3-12 havonta változhat.

Kép: Tierra Mallorca / Unsplash

Oszd meg!