Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Az AutoWallis igazgatóságának elnöke, Müllner Zsolt a cég ötéves stratégiáját bemutató eseményen. Mellette Ormossy Gábor, a cég vezérigazgatója.

Túljegyzés az MNB-s kötvényaukción: 3 milliárdot húzott be a topmilliárdos autós cége

Túljegyzéssel zárult az AutoWallis mai aukciója az MNB Növekedési Kötvényprogramja keretében. Az ajánlatokból elfogadott 3 milliárd forint névértékű 10 éves kötvényt 2,827 százalékos átlagos hozammal vásárolták meg az intézményi befektetők. A tőzsde autós vállalata a kötvényekből befolyt összeget leányvállalati hiteleinek refinanszírozására használja fel.

Sikeresen zárult az AutoWallis Nyrt. csütörtöki, zártkörű kötvényaukciója, melynek keretében az intézményi befektetők a felajánlott mennyiségnél több, összesen 4,15 milliárd forint igényt nyújtottak be. Így végül az összes felajánlott, 3 milliárd forint névértékű kötvényt lejegyezték a tranzakcióban, amit befektetési szolgáltatóként az OTP Bank készített elő és szervezett meg – tudta meg a Forbes.hu a társaságtól.

A 60 darab, egyenként 50 millió forint névértékű, fix 3 százalékos kamatozású, 10 éves futamidejű kötvényt 2,827 százalékos átlagos hozammal vásárolták meg összesen 3,04 milliárd forintért.

A kibocsátásra a Magyar Nemzeti Bank (MNB) Növekedési Kötvényprogramja (NKP) keretében került sor azt követően, hogy a társaság sikeresen megszerezte az ehhez szükséges hitelminősítést. A programot az MNB még a koronavírus-járvány előtt indította, több hazai nagycég is sikeresen jutott forráshoz ezen keresztül. A járvány okozta gazdasági sokk ellensúlyozására az MNB a héten több lépést is bejelentett – köztük az NKP-ra szánt keretösszeg megemelését.

Ormosy Gábor, az AutoWallis vezérigazgatója elmondta, a vállalat a befolyt összeget leányvállalatai meglévő hiteleinek, operatív lízing keretei egy részének kiváltására fordítja. A kötvénykibocsátással az AutoWallis 10 éves futamidejű fix és alacsony kamatozású forrásra tudja cserélni rövid lejáratú és változó kamatozású meglévő finanszírozási keretei egy részét, ami érdemi versenyelőnyt eredményez számára. A kötvény tőke részét a futamidő alatt nem kell törleszteni, ami stabilitást ad a cashflow-tervezésnek.

Az AutoWallis igencsak jó évet zárt tavaly, és további akvizíciókat terveznek, erősítenék pozíciójukat a régióban. A koronavírus-járvány miatt azonban óvatosak, noha megfelelő tartalékokkal rendelkeznek, osztalékot a tavalyi év után nem fizetnek.

A tőzsdén jegyzett társaság többségi tulajdonosa Veres Tibor, a Forbes kimutatása szerint a hatodik leggazdagabb magyar.

Borítókép: archív / Az AutoWallis igazgatóságának elnöke, Müllner Zsolt a cég ötéves stratégiáját bemutató eseményen 2019-ben. Mellette Ormossy Gábor, a cég vezérigazgatója.

Oszd meg!

"Én azt a definíciót szeretem, hogy ott kezdődik a big data, ahol az adatmennyiség elkezd problémává válni."