Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Két újabb tudományos kitüntetést kapott Karikó Katalin

Franciaország és Svédország is elismeri Karikó Katalin munkásságát. A francia akadémia tagjává választják, és neki ítélték a svéd Camurus Lipidkutatási Alapítvány kitüntetését is.

A francia „Académie des sciences” tiszteleti tagjává választották Karikó Katalint. Az mRNS-alapú orvosi technológiát felfedezéseivel megalapozó biokémikus mellett 15 külföldi kutató lett a francia tudóstestület új tagja – derül ki a Szegedi Tudományegyetem Forbes.hu-nak eljuttatott közleményéből.

Az „Institut de France” öt akadémiát tömörít, köztük az irodalom művelését és ápolását célul tűző, 1635-ben alapított Francia Akadémiát, továbbá az 1666-ban létrehozott Természettudományok Akadémiáját.

A francia tudományos közélet legrangosabb elismerését, a Grande Médaille kitüntetést Karikó Katalinnak ítélték.

A francia nemzeti televíziós hírcsatorna, a BFM TV az elsők között készített dokumentumfilmet a kutatóról. „A nő, aki megmentheti a világot” című alkotást magyar nyelvű felirattal tette elérhetővé az SZTE Klebelsberg Könyvtár a Karikó Katalin életútját bemutató virtuális kiállítás dokumentumai között.

Emellett a Camurus Lipidkutatási Alapítvány 2022. évi díjával Karikó Katalin 500 ezer svéd korona (közel 18 millió forint) támogatást kap kutatómunkája folytatásához.

A Camurus Lipid Research Foundation (CLRF) szerint Karikó Katalin „úttörő munkája megalapozta a mai mRNS-alapú védőoltásokat és a jövő RNS-terápiái kifejlesztését. A kutatóprofesszor eredményei bizonyítják, hogy „a tudományos kiválóság kéz a kézben jár az innovációval és a vállalkozói szellemmel”.

Borítókép: Greg Williams // Twitter

Oszd meg!