Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Hatalmasat zuhant Donald Trump

Harmincöt helyet zuhant Donald Trump a Forbes gazdaglistáján, már csak százötvenhatodik. Kampányát üzleti sikerei építette, de az USA megagazdagjai nem állnak mind mögötte.

2015 októberében Trump még gazdagabb volt, mint valaha. Az ingatlanpiaci pezsgés vagyonát 4,5 milliárd dollárra vitte fel, ami addigi egyéni csúcsa volt, és ami a Forbes 400 leggazdagabb amerikait összegyűjtő listáján a százhuszonegyedik helyre volt elegendő. Idén az ingatlanárak befagyása és ez elnökjelölt-üzletember cégeiről keringő pletykáknak köszönhetően az amerikai Forbes magazin 800 millió dollárral kevesebbre, mindössze 3,7 milliárd dollárra becsülte a vagyonát. Ezzel Trump harmincöt helyet zuhant, az idei listán már csak százötvenhatodik.

Trump és apja a Forbes első, 1982-es listájára még együtt kerültek fel, valamivel több mint 200 millió dollárral. Nyolc évvel később, immár egyedül, Donald Trump 1990-ben kiszorult a listáról, amelyre hat évvel később, főleg jól menő ingatlanbefektetései okán került vissza, 450 millió dollárral.

2015-ben a magazin már tízszer annyira taksálta a vagyonát, mint ingatlanjainak összértéke, különösen a szárnyaló New York-i befektetései miatt. Trump tavaly, 4,5 milliárd dollárjával olyanok mellé került, mint a Wal-Mart-örökös, Ann Walton Kroenke vagy Jim Davis és Sheldon Solow. Mindhárman gazdagabbak idén, mint Trump, ráadásul az elnökjelölt tizenhat másik milliárdossal osztozik a százötvenhatodik helyén, köztük például Steven Spielberggel vagy a FedEx alapító Frederick Smith-szel.

Míg Trump vesztett, mások nyertek. A Forbes listatagok átlagvagyona 200 millió dollárral nőtt, jelenleg 6 milliárd dollár. Trumpot összesen 38 milliárdos előzte meg 2015-ről 2016-ra, köztük az egyik legnagyobb kritikusa, Reid Hoffmann. A LinkedIn társalapítója idénre 100 millió dollárral gyarapította vagyonát, és nem mellesleg ebből nyilvánosan ajánlott fel 5 millió dollárt az amerikai veterán katonáknak, ha Trump megszüntetné adó-visszatérítésüket.

Marc Benioff (Salesforce, 150. helyezett), Diane Hendricks (ABC Supply, 150. helyezett) és Dan Gilbert (Quicken Loan, 120. helyezett) szintén elmondhatja magáról, hogy gazdagabb Trumpnál. Ugyanígy az utolsó milliárdos, aki komolyan indult az elnökségért, H. Ross Perot Sr. is, aki 4 milliárd dolláros vagyonával a száznegyvenkettedik helyen áll.

Miközben Trump nagyrészt üzleti sikereire alapozza a kampányát, az ország más megagazdagjai nem állnak mind mellette. Hoffmanon kívül Jeff Bezos, Warren Buffett és Michael Bloomberg – vagyouk összesen 177,5 milliárd dollár – Trump ellen szólaltak fel. Trump a listával kapcsolatban egy dologra lehet büszke: 500 millió dollárral többje van, mint Twitter-ellenfelének, Mark Cuban üzletembernek.

Oszd meg!