Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]


Bővebben

Kép: Facebook / President Donald J. Trump

Trump szerint az erőszakos videojátékok miatt lövöldöznek az amerikaiak – esnek a részvények

Donald Trump elnök szerint a videojátékok tehetnek az Egyesült Államok fegyveres erőszakhullámáról. Az Entertainment Software Association (ESA) szerint az elnök téved – írja az LA Times. A gyártócégek részvényei nagyot estek az elnök kijelentése után. 

„Gátat kell vetnünk az erőszak társadalmi szintű magasztalásának. Ide tartoznak a manapság népszerű gusztustalan és borzasztó videojátékok is”

– mondta Donald Trump amerikai elnök, miután Amerikában két lövöldözés is volt a hétvégén, összesen 31 ember életét követelve.

Az elnök kijelentései azonnal megrengették a tőzsdei játékcégeket. A Business Insider szerint a Call of Duty-játékokért is felelős Activision Blizzard részvényei 6 százalékkal, a Grand Theft Auto-sorozatot birtokló és kiadó Take-Two Interactive és a Battlefieldeket is gondozó Electronic Arts részvényei 5-5 százalékkal estek.

Lila füstben szálló, rózsaszín hajú punkfejek, vér és posztapokaliptikus világ – mire lesz elég ez a mai játékpiacon?

A játékipar amerikai szereplőinek érdekvédelmi szervezeteként is működő Entertainment Software Association (ESA) közleménye szerint az elnök csak bűnbakot keres, a játékok nemcsak dinamikusan növekvő iparágat jelentenek, ami Amerikában is jelentés, de naponta 165 millió amerikai polgár leli bennük örömét.

„Más társadalmakban is gyakori hobbi a játék, mégsem látni olyan tragikus erőszakhullámot, mint az Egyesült Államokban”

– írja az ESA közleménye.

„Nincsenek olyan longitudinális kutatási eredmények, amik összefüggést mutatnak az erőszakos viselkedés és a videojátékok között” – mondta Benjamin Burroughs, a University of Nevada médiaprofesszora. „Természetesen a fegyveres erőszakhoz sincs semmilyen videojátékos kapcsolat.”

Atomot dobtak Oroszországra, és ezzel megindultak a világhír felé

Hasonló eredményre jutott Patrick Markey pszichológia professzor is, aki azt kutatta, hogy játszanak-e az erőszakos bűncselekmények elkövetői, és ha igen, mennyit. A Villanova University oktatója meglepő következtetésre jutott: a bűnelkövetők kevesebbet játszanak, mint az átlag amerikai férfiak, mindössze 20 százalékuk érdeklődött a játékok iránt, míg ez az arány a hétköznapi emberek körében 70 százalék.

„Mindkét oldal politikusai nekimennek a videojátékoknak, mert ettől úgy tűnik, hogy tesznek valamit” – mondja Markey, aki szerint a játékok ideális bűnbakok.

„Ijesztőnek tűnnek. De a kutatások szerint nincs kapcsolat.”

Hogy a Trump kabinet tényleg tesz-e valamit a játékok ellen, a jövő zenéje.

Kép: Facebook / President Donald J. Trump


Oszd meg!