Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Kép: Donald Trump hivatalos Facebook-oldala

Trump hivatalba lépése óta 118 millió dollár értékű ingatlant adott el

Szép csendben több mint száz kisebb üzlet köttetett a Trump-birodalomban az amerikai elnök 2017 eleji beiktatása óta. Jó pár szálloda és apartmanház homlokzatáról eltűnt a Trump felirat, az elnök legfontosabb golf resortjaiban nagyot zuhant a foglalások száma, és lassan elfogytak az új fejlesztések.

Nem sok terjeszkedési lehetősége maradt ezek után Donald Trump fiainak, Eric Trumpnak és Donald Trump Jr.-nak. Igaz, ha elkezdik eladni a maradék ingatlanokat, nem kevés készpénz ütheti a markukat. Szerencsére édesapjuk szép kis ingatlanportfóliót mondhatott a magáénak, amikor elfoglalta a Fehér Házban az Ovális irodát: luxusingatlanokat, fejlesztésre váró telkeket és egyéb birtokokat halmozott fel az azt megelőző években. Miközben számos más Trump-érdekeltségről címlapsztorik tucatjai szóltak az elmúlt négy évben, Donald Trump és fiai édesapjuk 2017. januári beiktatása óta 118 millió dollár értékű ingatlant árusítottak ki, New Yorktól Los Angelesig, Charlestontól Dél-Karolináig és a Dominikai Köztársaságig.

Az eladások szinte teljes egészében 2020 előtt történtek, vagyis még azt megelőzően, hogy a pandémia miatt nagyot zuhantak az ingatlanárak. Trumpék szinte egyáltalán nem költöttek ingatlanra a vételárból, mindössze egy 18,5 millió dolláros kúriát vásároltak Mar-a-Lago mellett, ami korábban az elnök húga, Maryanne Trump Barry tulajdonában volt.

Leginkább adósságaik törlesztésére fordították a befolyó összegeket.

Trumpék, úgy tűnik, még több vagyontárgyat terveznek eladni. Tavaly megvizsgálták annak a lehetőségét, hogy kiárusítják a Trump International Hotelt (Washington D. C.-ben), ám az ár, amit kértek volna érte, jóval magasabb volt annál, amennyit az ingatlan valószínűleg érhet.

Az amerikai Forbes összeszedte az ingatlanokat, amelyektől Trump megszabadult hivatalba lépése óta:

  • Spring Creek Towers (Brooklyn)

Bevétel: 33 millió dollár

Donald Trump édesapja, Fred Trump hatalmas ingatlanportfóliót halmozott fel, főleg Brooklynban és Queensben. Mire fia hivatalba lépett, szinte az egészet eladták. A legnagyobb fennmaradó darabot, a négy százalékos részesedést ebben a hatalmas lakóparkban 2018-ban 905 millió dollárért adták el az ingatlan kezelői. Az ügylet több pénzt juttatott az elnök zsebébe, mint bármely más eladás az elnöksége alatt.

Spring Creek Towers, Brooklyn. Fotó: Facebook
  • Fejlesztésre váró telkek Kaliforniában (Rancho Palos Verdes)

Bevétel: 23 millió dollár

2017 óta a Trump Organization közel egy tucat ingatlant adott el – a Los Angeles-i Trump International Golf Club mellett, kilátással a Csendes-óceánra –, telkenként 1,5 millió és 3,8 millió dollár közötti áron. Trumpék még mindig azon dolgoznak, hogy meggyőzzék a várostervezőket: adjanak engedélyt további 23 telek eladására a közelben.

  • Trump International Hotel Las Vegas

Bevétel: 18 millió dollár

Trump és partnere, Phil Ruffin csendben megszabadultak a Vegas Strip közelében 2008-ban megnyílt 64 emeletes torony lakásaitól: több mint öt tucat stúdiót, egy-, két- és háromszobás lakást adtak el, mióta Trump letette a hivatali esküt. Az eladások az elmúlt években csökkentek, a 2017-es közel 7 millió dollárról 2019-re 4,4 millió dollárra.

Trump International Hotel Las Vegas. Fotó: Facebook
  • Trump Park Avenue (Manhattan)

Bevétel: 16 millió dollár

Alig egy hónappal a beiktatás után Trumpék eladták a Park Avenue-i penthouse-t, amelyet korábban Jared Kushner és Ivanka Trump foglalt el. A vevő egy Angela Chen nevű hölgy volt, állítólag kapcsolatban áll a kínai katonai hírszerzéssel. Chen 15,9 millió dollárt fizetett, ami feltűnően magas összeg ahhoz képest, hogy csak egy évvel korábban, egy gyakorlatilag azonos penthouse egy emelettel lejjebb közel 2 millió dollárral kevesebb. A Trump-szervezet azt mondta a Forbesnak, hogy az üzletet külső etikai tanácsadó felülvizsgálta és jóváhagyta. Az elnöknek még mindig 17 lakása van az épületben, amit szállodából luxusrezidenciákká alakított a 2000-es évek elején.

  • Kaliforniai rezidenciája

Bevétel: 13,5 millió dollár

Trump 2019 májusában adta el a nyugati parti öt hálószobás, hat fürdőszobás rezidenciáját, amely a Sunset Boulevardon, éppen a Bevelry Hills Hotellel szemben található. A vevő a Hillcrest Asia Ltd. volt, „Indonézia Trumpja”, Hary Tanoesoedibjo érdekeltsége.

  • Trump Parc East

Bevétel: 7 millió

Trump hivatalba lépésekor 15 lakást és mintegy 7 ezer négyzetlábnyi kiskereskedelmi és raktáringatlant birtokolt ebben a 14 szintes épületben. Három apartmant eladott 2019-ben.

  • Raktárépület (Dél-Karolina)

Bevétel: 4 millió dollár

  • Telek a Dominikai Köztársaságban

Bevétel: 3 millió dollár

  • Trump International Hotel & Tower Chicago

Bevétel: kb. 300 ezer dollár

Trumpnak még mindig megmaradt 177 lakóegység és 138 parkolóhely a felhőkarcolóban. Elnöksége alatt jó pár parkolóhelyet eladott az épületben, darabját 30 és 60 ezer dollár között.

Trump International Hotel & Tower Chicago. Forrás: Facebook
  • Lakóingatlan Virginiában

Bevétel: 150 ezer dollár

Az egyik legkisebb ingatlanja az elnöknek: amikor belépett a Fehér Házba, 25 százalékot birtokolt ebben a norfolki lakóingatlanban, a Country Properties, LLC nevű cégen keresztül. Valószínűleg még édesapjáé lehetett a telek, amit Donald Trump 2018 áprilisában adott el.

Borítókép: Donald Trump hivatalos Facebook-oldala

"A legnagyobb kockázat az, ha nem vállalsz semmilyen kockázatot. Egy gyorsan változó világban az egyetlen stratégia, ami biztosan sikertelen, az, ha soha nem kockáztatsz."

Mark Zuckerberg, a Facebook alapítója