Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Trump bekeményített, de kinek lesz ez jó?

Jaksity György, a Concorde Értékpapír Zrt alapítója blogbejegyzésben elemezte, hogy milyen okok húzódnak meg az egyre keményebb irányvonal felé induló amerikai külkereskedelem mögött, és milyen eredményeket várnak ettől.

A probléma, hogy ma az európai és Távol-keleti cégek könnyebben tudnak az Egyesült Államok piacára exportálni, mint fordítva, mert sokkal nehezebb vegyesvállalatot alapítani például Kínában.

“Ez pedig azzal jár az amerikaiak szerint, hogy az amerikai kereskedelmi mérleg újra jelentős mértékben negatív. Innen nézve ezért abszolút érthető a kereskedelmi akadályok kiegyenlítésére irányuló amerikai nyomás – még ha a módszerekkel lehet is vitatkozni.”

Trump kereskedelmi háborúja viszont nem biztos, hogy magával hozza azokat a következményeket, amiket az elnök szeretne. A vámok és korlátozások növelése ugyanis csak egy szelete a teljes képnek, és ez a szelet sokkal kisebb annál, mint amekkorának látszik. “A  nemzetközi pénz- és tőkemozgások nagyságrendekkel haladják meg a nemzetközi áru- és szolgáltatáskereskedelem volumenét, vélelmezhető, hogy előbbiek szerepe nagyobb a nemzetközi fizetésimérleg-viszonylatok alakulását tekintve.” – írja.

Jaksity szerint Trump hiába várja a kereskedelmi mérleg hiányának csökkenésétől, hogy növekedjen a termelés, vagy a munkanélküliség visszaszoruljon, mert ezek nincsenek összefüggésben.  “Ha ettől függetlenül csökkenést akar a kereskedelmi mérlegben ahhoz a belföldi nettó megtakarítói pozíció javulása, párhuzamosan az USA-ba történő tőkebeáramlás csökkenésével kell bekövetkezzen, ami viszont maga után vonhatja a világ többi részének lassulását, esetleges recesszióját is, hacsak nem tudják a kieső amerikai nettó importtal arányosan növelni a belső keresletet és különösen a beruházásokat (mint például a fejlődő országok, élen Kínával tették 2008-2010 között). Vagyis, ha mondjuk Kína több amerikai árut vesz, esetleg javul az amerikai-kínai kereskedelmi szaldó, de önmagában ettől nem valószínű, hogy javul a teljes amerikai kereskedelmi mérleg, csak a szerkezete változik.” – írja.

Oszd meg!