Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Kép: Donald Trump hivatalos Facebook-oldala

Trump a Huawei után a Google-nek is nekimenne

Újabb techóriásba rúgna bele Trump: a kínai Huawei után az amerikai Google és anyavállalata, az Alphabet került az elnök látóterébe. Az ok ezúttal nem kémvád, hanem vitathatatlan monopólium – hasonlót pedig már láttunk a Microsoft elleni hadjárat idején.

Emlékszem, tavaly egy szerkesztőségi beszélgetésen jött szóba, hogy milyen mázlista a Facebook és a Google, mert bár monopolhelyzetben lévő gigacégekről van szó, amik sem a hirdetési bevételeiket, sem az adóügyeiket nem a legegyenesebb módon intézik, mégsem darabolja fel őket senki.

Lehet, hogy Trump egy zseni?

Nos, a Google-nél eddig tartott az öröm: a Business Insider névtelen forrásokra hivatkozva írja, hogy Washington az Európai Unióéhoz hasonló eljárást fontolgat a Google-t is magába foglaló Alphabet ellen, amiért a hatalmas multicég egyeduralmat gyakorol egy rakás piacon.

Több forrás szerint is forró a talaj

Mindez úgy derült ki, hogy mikor – az egyébként washingtoni – források kapcsolatba akartak lépni a Szövetségi Kereskedelmi Bizottsággal, onnét egyenesen az Igazságügyi Minisztériumhoz irányították őket.

Az amerikai lap információi szerint mind a két állami szerv nyomozni készül az Alphabet monopolhelyzete miatt – igaz, csak miután a szintén uralkodó Amazont is átvilágították.

A vizsgálat mindenre kiterjedne, legyen szó hirdetésekről, adatbiztonságról, keresőalgoritmusokról. A közelgő, az utóbbi hetekben előkészített vizsgálatról a The Washington Post, a The New York Times és a Bloomberg is cikkezett, a felek azonban egyik lapnak sem kommentálták az információkat.

Nem az első eset lenne

Nem ez lenne az első eset, hogy az amerikai kormány benéz a Google szoknyája alá. 2017-ben már szó esett egy esetleges bizalmatlansági eljárás lefolytatásáról, de az akkor nyomozó Kereskedelmi Bizottság lefújta az akciót – annak ellenére tettek így, hogy kiszivárgott iratok szerint a Google a saját keresőmotorjában előnyben részesített bizonyos keresési találatokat és hirdetéseket.

A Google magyar vezére, akit fél évig interjúztattak, mielőtt felvették volna

Az Európai Unió bizottsága nem volt ilyen kegyes: az AdSense nevű hirdetési platform erőltetése miatt 1,5, a saját kereskedelmi szájtok indokoltnál jobb keresési helyezései miatt 2,4, az Android elősegítése miatt pedig 4,3 milliárd euróra büntette az amerikai vállalatot.

A Google sem éppen szent

Persze a Google-t sem kell félteni, a cég adóstratégiája felettébb izgalmas: a „dupla ír” nevű trükk lényege, hogy a cég európai központja az adóparadicsomnak tartott Írországban van, a cég innét küldi tovább a kontinensen szedett reklámbevételeit a Bermudákra egy holland fedőcégen keresztül. Amerikában efféle trükkökkel nem tud élni a cég, mivel azonban messze a legnagyobb keresőrendszert üzemelteti a világon, és kkv-knak is árúba bocsátja szolgáltatáscsomagját, felmerül a kérdés, hogy az alternatíváknak van-e lehetőségük labdába rúgni a Google mellett.

23 milliárd dollárt menekített adóparadicsomba a Google

A legnagyobb gorilla a mobilkeresések piacán való dominancia: mivel a legtöbben mobilon keresnek rá, nos, bármire, és erre a Google-t használják (ez az Android operációs rendszer miatt organikusan is igaz), a Minisztérium és a Szövetség akár erre az egy területre fókuszálva is megfoghatja a céget.

És mielőtt valaki azt gondolná, hogy a Google szent tehén, gondoljunk vissza a Microsoft elleni hadjáratra, ami a világ akkori legnagyobb techcége elmarasztalásával zárult. Bár a Mircosoft végül meg tudott állapodni a kormánnyal, akkoriban más szelek fújtak, a teljes techpiac is sokkal kisebb volt. Ráadásul a nemzetközi kapcsolatok sem voltak annyira kiélezettek, mint mostanában, mikor úgy tűnik: az orosz titkosszolgálat még az amerikai választásokba is be tudott avatkozni a közösségi médián keresztül.

Trump és az érdekei

Ezt a botrányt a Facebook vitte, Mark Zuckerberget a vállalat éves közgyűlésén több részvényes is távozásra szólította fel. Mivel ő birtokolja cége részvényeinek 60 százalékát, így a lemondása ellen szavazott és nyert – még ha ez ebben a formában vitatható siker is

Balhésra sikerült a Facebook éves nagy részvényesi közgyűlése, de Zuckerberg maradt a vezér

A Google csak azért úszta meg a felelősségre vonást, mert nem echte közösségi oldal, igaz, a hirdetései és a találati listája régóta szúrja a kormány szemét.

Donald Trump amerikai elnök azzal vádolta a céget, hogy a Google-keresések a vele szemben kritikus hangoknak adnak teret, szemben az őt pártoló oldalakra mutató találatokkal.

Bár arra nincs bizonyíték, hogy a Trump-kabinet a demokraták állítólagos favorizálása miatt állna bele egy Alphabet elleni vizsgálatba, összességében nem jönnének ki belőle rosszul, hisz azt a céget vennék górcső alá, ami a minden rossz forrásának kikiáltott Huaweinek is adta a szoftveres hátteret.

Főoldali kép: Donald Trump hivatalos Facebook-oldala

Oszd meg!