Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Balhésra sikerült a Facebook éves nagy részvényesi közgyűlése, de Zuckerberg maradt a vezér

Csütörtökön tartotta éves nagy tanácskozását a Facebook vezetése, idén már az is szóba került, hogy Zuckerbergnek mennie kéne a cég éléről, de a szavazás végül nem tudta őt elmozdítani – mondjuk erre nem is számított senki.

Az elmúlt időszak sorozatos balhéi miatt reformokat követelt a cég részvényeseinek egy része a csütörtöki megbeszélésen. A Guardian beszámolója szerint alig kezdődött el a tanácskozás, már puskaporos volt a levegő, mert az egyik részvényes közbevetette, hogy nem fair, hogy a részvényeseknek nem engednek felszólalást, amíg nem zárul le a szavazás arról, hogy Zuckerberg a cég élén maradhat-e. Ez utóbbi egyébként nem igazán volt kétséges, mivel az alapító szavazatai 60 százalékos súllyal számítanak minden voksoláskor, dacára annak, hogy nem többségi tulajdonos. “A demokrácia a részvényesek esetében hiányos” -hangzott el egy részvényestől, mielőtt kikapcsolták a mikrofonját.

“Ha a magánszférához való jog alapvető emberi jog, ahogy azt a Microsoft CEO-ja is mondja, akkor a Facebook adatkezelési hiányosságai egyenlőek az emberi jogok megsértésével”

– tette hozzá Christine Jantz, a Northstar Asset Managementtől.

Jantz a Facebook részvényeseinek szavazati struktúráját szeretné megváltoztatni, mert jelenleg Zuckerbergnek minden részvénye tízszeres szavazati erővel bír a többi tagéhoz képest, és a “Cambrige Analytica botrány rámutatott, hogy milyen veszélyes az, ha az igazgatótanácsban a CEO érdekei érvényesülnek a befektetők érdekei helyett”. A Trillium Asset Management részéről Will Lana azzal érvelt, hogy a jelenlegi struktúrából adódó problémákat egyszerű felismerni, mert elég csak ránézni az újságok címlapjaira.  Egy másik részvényes céges diktatúrához hasonlította a jelenlegi rendszert. Végül mind az alapító elmozdítására, mind a szavazati rendszer átalakítására vonatkozó indítványokat elutasították.

A Guardian beszámolója szerint Zuckerberg beszédében ugyanazokat a dolgokat emelte ki, melyeket a kongresszusi meghallgatása során, illetve az Európai Parlament előtt is mondott, bocsánatot kért és hangsúlyozta, hogy a cég rengeteg kihívás előtt áll.  “Arra kell fókuszálnunk, hogy jobban felmérjük a felelősségünket mindenki felé, akit szolgálunk”- mondta az alapító.

A cég COO-ja, Sheryl Sandberg egy új változást is bejelentett, melyben a cég egy új megközelítést ígér az igazgatótanács összeállításában. Az NFL-ben már ismert Rooney -szabály szerint a megüresedett pozíció esetén figyelni kell arra, hogy lehetőség szerint alulreprezentált társadalmi csoportból érkező jelölt kaphassa meg a helyet.  A Facebook januárban vette fel az első afroamerikai tagot az igazgatótanácsba, ő Kenneth Chenault, az American Express CEO-ja, májusban pedig bejelentették, hogy a WhatsApp társalapító Jan Koum helyét Barack Obama egykori nemzetgazdasági bizottságának elnöke, Jeff Zients veszi át.

"A legnagyobb kockázat az, ha nem vállalsz semmilyen kockázatot. Egy gyorsan változó világban az egyetlen stratégia, ami biztosan sikertelen, az, ha soha nem kockáztatsz."

Mark Zuckerberg, a Facebook alapítója