Szabadság, intimitás

Most akkor a koronavírus. Addig sem kell klímaszorongani és a populizmus terjedése, a menekültek áradata miatt aggódni. (Rád nem vonatkozó szorongás igény szerint kihúzható.) A vírus előnye, hogy közelebb van, […]

Bővebben

Balhésra sikerült a Facebook éves nagy részvényesi közgyűlése, de Zuckerberg maradt a vezér

Csütörtökön tartotta éves nagy tanácskozását a Facebook vezetése, idén már az is szóba került, hogy Zuckerbergnek mennie kéne a cég éléről, de a szavazás végül nem tudta őt elmozdítani – mondjuk erre nem is számított senki.

Az elmúlt időszak sorozatos balhéi miatt reformokat követelt a cég részvényeseinek egy része a csütörtöki megbeszélésen. A Guardian beszámolója szerint alig kezdődött el a tanácskozás, már puskaporos volt a levegő, mert az egyik részvényes közbevetette, hogy nem fair, hogy a részvényeseknek nem engednek felszólalást, amíg nem zárul le a szavazás arról, hogy Zuckerberg a cég élén maradhat-e. Ez utóbbi egyébként nem igazán volt kétséges, mivel az alapító szavazatai 60 százalékos súllyal számítanak minden voksoláskor, dacára annak, hogy nem többségi tulajdonos. “A demokrácia a részvényesek esetében hiányos” -hangzott el egy részvényestől, mielőtt kikapcsolták a mikrofonját.

“Ha a magánszférához való jog alapvető emberi jog, ahogy azt a Microsoft CEO-ja is mondja, akkor a Facebook adatkezelési hiányosságai egyenlőek az emberi jogok megsértésével”

– tette hozzá Christine Jantz, a Northstar Asset Managementtől.

Jantz a Facebook részvényeseinek szavazati struktúráját szeretné megváltoztatni, mert jelenleg Zuckerbergnek minden részvénye tízszeres szavazati erővel bír a többi tagéhoz képest, és a “Cambrige Analytica botrány rámutatott, hogy milyen veszélyes az, ha az igazgatótanácsban a CEO érdekei érvényesülnek a befektetők érdekei helyett”. A Trillium Asset Management részéről Will Lana azzal érvelt, hogy a jelenlegi struktúrából adódó problémákat egyszerű felismerni, mert elég csak ránézni az újságok címlapjaira.  Egy másik részvényes céges diktatúrához hasonlította a jelenlegi rendszert. Végül mind az alapító elmozdítására, mind a szavazati rendszer átalakítására vonatkozó indítványokat elutasították.

A Guardian beszámolója szerint Zuckerberg beszédében ugyanazokat a dolgokat emelte ki, melyeket a kongresszusi meghallgatása során, illetve az Európai Parlament előtt is mondott, bocsánatot kért és hangsúlyozta, hogy a cég rengeteg kihívás előtt áll.  “Arra kell fókuszálnunk, hogy jobban felmérjük a felelősségünket mindenki felé, akit szolgálunk”- mondta az alapító.

A cég COO-ja, Sheryl Sandberg egy új változást is bejelentett, melyben a cég egy új megközelítést ígér az igazgatótanács összeállításában. Az NFL-ben már ismert Rooney -szabály szerint a megüresedett pozíció esetén figyelni kell arra, hogy lehetőség szerint alulreprezentált társadalmi csoportból érkező jelölt kaphassa meg a helyet.  A Facebook januárban vette fel az első afroamerikai tagot az igazgatótanácsba, ő Kenneth Chenault, az American Express CEO-ja, májusban pedig bejelentették, hogy a WhatsApp társalapító Jan Koum helyét Barack Obama egykori nemzetgazdasági bizottságának elnöke, Jeff Zients veszi át.

Oszd meg!